Translate

6. 9. 2017.

Patmos



Uobičajeno je da se grčka ostrva posećuju zbog lepih plaža, ali Patmos je specifičan po tome što su njegove plaže u drugom planu u odnosu na religijski značaj ovog ostrva. Najsevernije ostrvo Dodekaneza nazivaju svetim grčkim ostrvom i Jerusalimom Egejskog mora.

Na Patmosu nema aerodroma, pa se do ovog ostrva dolazi samo morskim putem. Mi smo stigli brodom sa Samosa za tačno sat vremena vožnje. Do Patmosa se može doći i sa drugih ostrva u Egejskom moru, a vreme putovanja zavisi od udaljenosti ostrva i prevoznika. Od Atine se u najboljem slučaju putuje oko 7 sati.

Po dolasku smo se iskrcali u luci glavnog grada, Skale, gde se osim luke i plaže nalaze i brojni restorani, butici, suvenirnice i razni drugi objekti prilagođeni turistima. Pored luke je autobuska stanica, a odmah do nje i taksi stanica. Autobusi voze do Hore, Grikosa i Kambosa. Najviše polazaka ima između Skale i Hore, na svaki sat ili dva, dok do ostalih mesta postoji samo četiri, pet polazaka dnevno tokom letnje sezone. Mi smo se odlučili da koristimo taksi. Cenkanje sa taksistima je prilično naporno ali treba biti uporan, pa se može doći do neke pristojne cene. Postoje i taksi brodovi koje nismo koristili.

U Skali preovlađuju bele kućice, kojih ima i raštrkanih na okolnim brdima, što pejzaže čini prelepim. Plaža u Skali nije bila pretrpana turistima, kao što bi se očekivalo u jeku sezone. Na ovoj plaži je sitan šljunak i ima prirodnog hlada, a ima i nekoliko kafića na samoj plaži gde smo se mi dodatno rashlađivali. Ipak, najbolje rashlađivanje je bilo u morskoj vodi, koja je bar za jedan stepen mogla da bude toplija ali je ipak bila prijatna za kupanje. Iznad Skale se nalaze ostaci drevnog akropolja Kasteli u okviru kojeg je zid iz antičkog perioda i kapelica na vrhu, posvećenau svetom Konstantinu.

Patmos je veoma interesantno ostrvo sa brojnim brežuljcima i krivudavom obalom duž koje se kriju simpatične uvalice i pećine. Međutim, iako se izdvaja po neobičnom obliku i veoma razuđenoj obali, što ga čini turistički veoma atraktivnim, Patmos je najpoznatiji po manastiru svetog Jovana Krstitelja, koji se nalazi u brdu, na oko 4 km od Skale. Mesto u kojem je izgrađen manastir, Hora, najposećenije je mesto na ovom ostrvu. Po dolasku u Horu, najpre me je oduševio fenomenalan pogled na celo ostrvo. To je pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Hora je presladak gradić, baš kao preslikan sa turističkih brošura o grčkim ostrvima. Sve je u beloj boji osim manastira, koji je smešten na vrhu brda. Na putu ka manastiru teško je odoleti velikoj ponudi suvenira, među kojima je najviše onih sa religijskim motivima.

Religijski uticaj Patmosa potiče još iz 95. godine, kada je na ovo ostrvo prognan najvoljeniji Hristov učenik, sveti Jovan Bogoslov, da bi se religijski značaj ovog ostrva još više učvrstio 1088. godine kada su u njegovu čast monasi Hristodulosa osnovali Manastir Svetog Jovana Bogoslova, čijim je osnivanjem Patmos postao jedan od najznačajnijih religijskih centara u Grčkoj.

Oni koji nisu adekvatno obučeni (kao što je bio moj slučaj, zbog kratke haljine) na ulazu u manastirski kompleks dobijaju veliku maramu da bi se „pokrili“. Ovaj manastir izgleda impresivno sa svojim lukovima, zvonicima i odajama. Manastirska crkva nije velika ali je veoma bogata. U okviru manastirskog zdanja nalazi se izuzetno vredan muzej - sakristija, najveći muzej na Egejskom moru sa brojnim eksponatima, od kojih neki datiraju iz perioda petog i šestog veka. Manastirska biblioteka je takođe impozantna, a u okviru manastirskog kompleksa se nalazi i radionica za konzervaciju i restauraciju ikona i drugih predmeta od značaja koji pripadaju manastiru.
 
Na Patmosu ima još na desetine drugih manastira, od kojih turisti često posećuju i manastir svete Ane, koji potiče iz 1090. godine, a nalazi se između Skale i Hore. U njegovoj neposrednoj blizini je smeštena čuvena sveta pećina zvučnog naziva Apokalipsa u kojoj je sveti Jovan napisao knjigu Otkrovenja. Ova pećina je jedna od najvećih turističkih atrakcija na ostrvu.
 
Što se tiče plaža na Patmosu, one su raštrkane po celom ostrvu, a osim pomenute Skale, neke od najlepših su: Psili Ammos, Livadi Geranou, Kambos, Grikos, Agriolivado... Ploveći pored obala Patmosa videla sam i mnogo lepih uvala. Do većine se verovatno može stići jedino morskim putem. Obilazak skrivenih i manje skrivenih plaža na Patmosu ostavljam za neku drugu posetu ovom ostrvu...

Нема коментара:

Постави коментар