Translate

31. 10. 2022.

Zamak Tata

 

Zamak Tata, čija je izgradnja počela još početkom XIV veka, tokom duge istorije svog postojanja menjao je i izgled i namenu. Nekadašnje kraljevsko odmorište, nakon bitke kod Mohača, dobilo je odbrambenu ulogu. Njegova funkcija je tada bila da ometa pristup turske vojske prema Komarnu. 

Tornjeve oko zamka, koji su i danas očuvani, projektovali su italijanski vojni inženjeri. Međutim, najizraženiji je nemački uticaj zbog toga što su sredinom XVIII veka nemački doseljenici nastanili mesto Tata. Po planovima Jakova Felnera oko 1770. godine podignuta je Kalvarijska kapela sa svojom grupom statua Golgote. U kuli osmatračnici isprva su bile livene olovne kugle za puške sačmarice. Danas u ovom zamku postoji muzej koji svedoči o njegovoj istoriji.

Zamak u simpatičnom gradiću Tata prava je turistička atrakcija, koja svoju atraktivnost, osim bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, može da zahvali položaju koji zauzima. Smešten na samoj obali jezera Ereg, potpuno dominira celim predelom.


 

28. 10. 2022.

Restoran Korzo, Tata

 

U gradiću Tata nema boljeg mesta za kafe-restoran od onog koje zauzima Korzo. Smešten je na najživopisnijem delu šetališta uz jezero Ereg, sa direktnim pogledom na tvrđavu. Ovaj restoran ima i terasu na obali jezera, koja je par stepenika uzdignuta od obale, pa se može reći da predstavlja i vidikovac. Problem može da bude samo to što nije uvek lako naći slobodan sto na toj terasi jer svi bi da uživaju u pogledu na jezero dok konzumiraju piće i obroke.

Ako vas lokacija Korzoa oduševi, red za naručivanje i plaćanje hrane sigurno neće, posebno vikendom za vreme ručka. Imaju pomalo neobičan način naručivanja gde dobijate biper koji vas zvučnim signalom obaveštava da je hrana pripremljena, te da možete da platite i preuzmete ono što ste naručili. S obzirom da se radi o fast-food restoranu mislim da je dobro organizovan.

 

Kvalitet hrane je veoma dobar za restoran brze hrane. Meni se svidela cezar salata, iako su mogli da malo usitne piletinu i promešaju je, što je, naravno, manje bitno u odnosu na to što je hrana sveža i ukusna. Takođe, veličine porcije su sasvim u redu u odnosu na cenu.

Osoblje je više užurbano nego što je ljubazno. Izgleda da nemaju vremena da o tome vode računa. Ipak, pozitivno je što se sporazumevaju na engleskom. Osoblje čine mladi ljudi i opšti utisak je da se radi o modernom restoranu, smeštenom u tradicionalnom zdanju.


 




26. 10. 2022.

Apartmani Kossuth, Tata

 

U malom mestu Tata, koje je za mene predstavljalo veoma prijatno iznenađenje, smestili smo se u jednom od apartmana Kossuth. Ovaj objekat se nalazi u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga, ali u mirnoj ulici, kakvo je uostalom celo mesto. 

Osim odlične lokacije, velika prednost ovih apartmana je u tome što imaju veliki parking u ograđenom dvorištu ispred objekta. Apartmani se nalaze u prizemlju i potkrovlju. Mi smo bili smešteni u prizemlju. 

Naš apartman je bio veoma prostran, a mislim da su svi tipski i iste veličine. Kuhinja je veoma dobro opremljena, kupatilo takođe, a spavaća soba sa trpezarijskim delom predstavlja najveći deo apartmana. Osim francuskog ležaja, tu su kauč i fotelja. Uređenje enterijera najviše podseća na vintage stil. Police, komode i još neki detalji su simpatični. Takođe mi se sviđa to što apartman nije pretrpan stvarima. 

Urednost i dobro održavanje su takođe prednosti ovog apartmana. Apartman je klimatizovan ali ne znam da li je to grejanje dovoljno tokom veoma hladnih zimskih dana.