Translate

23. 4. 2016.

Dubai



Dug je put do Dubaija... Kada se prisetim svega što je prethodilo tom putu, počevši od višemesečne prepiske sa organizatorima konferencije u Dubaiju, preko debele dokumentacije koju nam je tražilo naše Ministarstvo nauke, do kraha agencije preko koje je prvobitno bio organizovan put... Onda je tih pet sati leta do Dubaija sitnica.

Preko nepregledne pustinje stiže se do grada na obali Persijskog zaliva u kojem bogatsvo i raskoš paraju oči. Grad koji je nastao u surovoj pustinji svojim blještavilom i grandioznošću prkosi celom svetu. U njemu do devedesetih godina prošlog veka skoro da nije bilo nijedne turističke atrakcije, a sada se na istom mestu nalaze sve sami svetski rekorderi: najviša zgrada, najposećeniji tržni centar, najveća fontana na svetu... i to je samo deo dugačkog spiska objekata sa prefiksom naj.
Prvo što vidite kada se približavate aerodromu su Palm Islands, najveći veštački arhipelag na svetu, koji nazivaju i osmim svetskim čudom. Arhipelag čine Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali i Palm Deira, od koje se i ne vidi mnogo jer je njena izgradnja stopirana još 2008. godine. U blizini ovih ostrva u obliku palmi nalazi se World Islands, skup ostrva koja su, kako samo ime kaže, zamišljena da predstavljaju svet u malom. Pretpostavljam da panoramsko razgledanje grada helikopterom pruža najbolji pogled na ova ostrva. 15 minuta razgledanja iz helikoptera košta 252 USD, dok 25 minuta tog zadovoljstva košta 363 USD. Ja sam bila zadovoljna i panoramskim pogledom iz aviona :).

U Dubaiju sam boravila sa koleginicom u drugoj polovini decembra. Zima je idealna za posetu ovom gradu, mada je kod njih sve prilagođeno visokim temperaturama do te mere da u najvećem delu grada otvorene pešačke zone pa čak ni trotoari uopšte ne postoje! Međutim, za mene je obilazak grada nezamisliv ukoliko ga ne prepešačim uzduž i popreko. Uprkos savetima da dok smo u Dubaiju zaboravimo na šetnju, mi smo razgledale grad pešice koliko god je to bilo moguće. Kada smo iz hotela u centru Deire (gde se održavala konferencija na kojoj smo učestvovale) htele da odemo do Creekside parka, pitale smo na recepciji da li je Floating bridge predviđen za pešake i sve što su znali da nam kažu bilo je da uzmemo taksi, a razdaljina je samo 1,5 km! Mi smo, naravno, išle peške i ovaj most ima pešačku stazu, provereno! Prošetale smo se i duž palme Jumeirah, iako na njoj nema staze za pešake i ne može se šetati po kracima, već samo po stablu palme. Duž palme se nižu vile sa sređenim vrtovima i privatnim plažama, a na kraju palme se nalazi jedan od najluksuznijih hotela u Dubaiju, Atlantis The Palm. Mi smo bile jedine koje su se u to vreme šetale po palmi. Retki radnici koji rade na održavanju privatnih poseda na palmi, začuđeno su nas posmatrali jer izgleda da u Dubaiju niko ne hoda na otvorenom. Njihove šetnje se svode na šetnje po tržnim centrima, čak i kada je vreme divno za šetnju kao što je u decembru.

Jednog jutra nas je nekoliko oblačića navelo da pregledamo svu dnevnu štampu iz hotela u potrazi za vremenskom prognozom, ali je nismo našle. Na moje pitanje o vremenskoj prognozi, čika na recepciji je odgovorio “Hladno je, ima oko 30 stepeni. Znate, počela je zima i biće još hladnije. U januaru može da bude i manje od 25.“ Pa zašto bi onda oni imali vremensku prognozu u dnevnoj štampi. Kome još to treba u Dubaiju?! Preko leta oko 45 (a verovatno i više), zimi oko 25 i to je sve što treba znati o vremenskim prilikama u ovom gradu. 

Na tih “hladnih" 30 stepeni najviše mi je prijalo istraživanje zanimljivih plaža i parkova u Dubaiju, koji su na mene ostavili različite utiske. Zamislite veliku peščanu plažu na Novom Beogradu. Mene na to podseća plaža u Dubai marini, rezidencijalnom delu Dubaija u kojem je najviše Evropljana. Plaža Jumeira je ogromna i ima nekoliko simpatičnih palmi, ali osim toga i platforme za sletanje helikoptera, na njoj nema ništa zanimljivo, a park koji se nalazi uz plažu je prilično zapušten i prljav. Od plaže i parka Jumeira sam svakako očekivala više. Ali me zato plaža Mamzar oduševila svojom egzotičnošću! Creekside park ima divan pogled na Dubai creek po kojem je i dobio naziv. Idealan je za porodice s obzirom na brojne sadržaje za decu, kao što su zabavni park Wonderland i Delfinarijum. U ovom parku se takođe nalazi veliki amfiteatar i žičara sa zatvorenim kabinama, iz koje se pruža panoramski pogled na kanal.

Al Safa je po mom mišljenju, najsređeniji i najčistiji park u Dubaiju. Prvo što me iznenadilo na ulazu u ovaj park, bio je jedan od putokaza na kojem piše: Bašta za dame. Prema lokalnoj tradiciji, žene sa decom treba da imaju poseban prostor u parku, a s obzirom da je ovaj park jedan od najstarijih parkova u Dubaiju (otvoren je čak 1975. godine :D), tradicija se morala poštovati. Veliki deo parka namenjen je sportskim aktivnostima, a u centralnom delu se nalazi jezero sa fontanom gde se mogu videti različite vrste ptica. Ovaj park koji obiluje raznobojnim cvećem, palmama i žbunjem neobičnih oblika, gleda na nebodere sa druge strane Sheikh Zayed autoputa, a među njima se ističe već pomenuta Burj Khalifa. 

Centar zbivanja u Dubaiju svakako predstavljaju tržni centri, kojih u ovom gradu ima preko 70. To nisu obični tržni centri, već su to prave turističke atrakcije, koje se međusobno takmiče po veličini i luksuzu. Mall of the Emirates je pre izgradnje Dubai Mall-a bio najposećeniji tržni centar na svetu. Ako idete metroom, direktno ulazite u Mall of the Emirates, a onda u njemu osim kupovine možete uživati u zimskim čarolijama na ski stazama koje se nalaze u ograđenom delu tržnog centra. Dubai Mall je mesto gde je zagarantovana celodnevna zabava. Ako se umorite od obilaženja radnji i zabavnih sadržaja, tu je vozić koji će vas provozati kroz ceo tržni centar! 

Najviša zgrada na svetu, Burj Khalifa ili kako je još zovu, Burj Dubai, nalazi se odmah pored Dubai Mall-a i visoka je 829.84 m. U nju se ulazi iz tržnog centra i na ulazu u ovu zgradu posetioci mogu videti kratak film o njenoj izgradnji, koja je počela u septembru 2004. godine, a zvanično je otvorena u januaru 2010. godine. Unutrašnjost ove zgrade čine stambeni i poslovni prostor. Tu se nalazi i ekskluzivni hotel Armani Private. Burj Khalifa je svetski rekorder i po broju spratova - ukupno 163. U njoj se nalaze i najbrži liftovi na svetu sa maksimalnom brzinom od 64 km/h, najviši novogodišnji vatromet, najviši restoran na 122. spratu i najviši noćni klub na svetu na 144. spratu. Vidikovac na 124. spratu u vreme izgradnje ove zgrade bio je najviši na svetu dok ga kineski Canton Tower nije pretekao. Sa tog 124. sprata, velelepni neboderi izgledaju kao makete, a kad bacite pogled na drugu stranu - samo gola pustinja. Koliko će dugo Burj Khalifa čuvati titulu najviše zgrade na svetu i da li će je prvo preteći neboder u Bakuu ili u Čangšau, ostaje da vidimo. Ipak, ne sumnjam da će Dubai uzvratiti udarac :). 

Bez obzira da li nosite zlato ili ne, kada ste u Dubaiju ne smete propustiti Gold Souk gde se pored nakita mogu videti i različiti odevni predmeti od čistog zlata. U blizini je i Spice souk sa velikim izborom začina ali i nezaobilaznih suvenira. Za one kojima je kupovina osnovni motiv boravka u Dubaiju, najbolje je da Dubai posete u vreme održavanja Shopping festivala (u januaru), kada su cene značajno niže od redovnih.
 

Od popularnih turističkih atrakcija svakako vredi obići i Madinat Jumeirah, čiji bi simpatični kanali trebalo da podsećaju na Veneciju. Osim toga što se radi o kanalima, nema tu ničega što bi iole ličilo na Veneciju. To je jedno našminkano mesto u kojem se mogu pazariti različite stvari, od raznoraznih suvenira do skupocenog krzna. U Madinatu se takođe nalaze dva luksuzna hotela, a odatle se pruža i lep pogled na hotel Burj Al Arab.

Za Burj Al Arab se može reći da predstavlja simbol Dubaija. To je jedan od najluksuznijih i najskupljih hotela na svetu, koji kako svojom originalnom konstrukcijom, tako i ekstravagantnim enterijerom privlači pažnju turista iz celog sveta. To čudo od hotela, neobičnog oblika koji podseća na jedro broda, smešteno je na veštačkom ostrvu koje je sa kopnom povezano posebnim mostom. U njemu nema klasičnih soba već su u ponudi apartmani veličine od 169 do 780 m2. U ovom hotelu se nalazi nekoliko ekskluzivnih restorana među kojima je verovatno najinteresantniji Al Mahara do kojeg se dolazi simuliranom podmornicom i u kojem se nalazi ogroman akvarijum sa preko 1.000.000 litara morske vode i debljinom stakla od čak 18 cm. Prema kritikama američkog magazina Condé Nast Traveler, Al Mahara se ubraja među 10 najboljih restorana na svetu. Veoma blizu Burj Al Arab-a nalazi se Wild Wadi, raj za ljubitelje vodenih parkova.

U tako mladom gradu kao što je Dubai interesantno je posetiti ostatke starog Dubaija. Bastakiya je jedna od poslednjih preostalih starih četvrti u Dubaiju sa rekonstruisanim tradicionalnim građevinama, gde se mogu videti brojne galerije i simpatični barovi. Na tim tradicionalnim zgradama najinteresantnije mi je bilo da vidim stari način klimatizacije sa gredama na vrhu, koje su tako raspoređene da uvlače i zadržavaju vetar unutar objekta. U blizini se nalazi muzej, smešten u najstarijoj zgradi u Dubaiju iz 1787. godine sa lokalnim eksponatima, kao i eksponatima iz afričkih i azijskih zemalja, među kojima neki datiraju 3000 godina pre nove ere. Među interesantnim mestima koje još treba pomenuti su Džamija Jumeirah i Heritage Village u kojem je kroz muziku i demonstraciju tradicionalnih zanata predstavljen beduinski način života.   
Za izlet u pustinju, Desert Safari, nisam imala vremena ali pretpostavljam da je to posebno zanimljivo iskustvo. Ovaj izlet obuhvata jahanje kamila (i u dnevnoj i u večernjoj varijanti). Ukoliko se odlučite za večernji izlet u pustinju, pored toga možete uživati u večeri, bezalkoholnim pićima i trbušnom plesu. Onda ne čudi što su naše kolege sa konferencije umesto u tržni centar, išli na Desert Safari, zbog bezalkoholnih pića, naravno ;).


Interesantne i korisne informacije o Dubaiju

Šta treba da znate pre nego što se uputite u Dubai? Prvo, ako imate pečat Izraela u pasošu, zaboravite na Dubai jer vizu nećete dobiti, a u suprotnom, kada dobijete vizu i sletite u Dubai, nemojte da vas iznenadi redovna procedura skeniranja zenica na aerodromu. Ništa strašno :).

Dubai je grad koji se može pohvaliti veoma malim procentom kriminala i bezbedniji je od većine svetskih metropola, što može zahvaliti svojim strogim zakonima i propisima. Za Dubai (i uopšte za UAE) specifične su posebne norme ponašanja. Da ne biste završili u zatvoru, potrebno je da poznajete i pridržavate se određenih pravila. Navešću samo neka od interesantnijih pravila u čiju zamku turisti neretko upadaju.



Nisu dozvoljene razmene nežnosti (ili grubosti) ni poljupci na ulici, pa čak je i držanje za ruke zabranjeno (mada sam videla jedan par koji se držao za ruke :)). Osim u hotelima ili klubovima sa dozvolom točenja alkohola, konzumiranje alkohola i pijanstvo na javnom mestu smatra se prekršajem. Takođe je zabranjeno homoseksualno ponašanje, kao i feminizirano oblačenje. Međutim, što se oblačenja tiče, čini mi se da su pod najezdom turista sa zapada malo popustili, pa čak tolerišu bermude i majice bez rukava na javnom mestu. Ipak, previše uske, providne majice, kratke šorceve i ostale provokativne komade odeće ne treba nositi u Dubai. Na plažama je, naravno, dozvoljeno takvo oblačenje ali tamo vam je dovoljan i kupaći. O nudizmu nema ni govora. Za razliku od turista, lokalci se drže tradicionalnog odevanja: muškarci u belom, žene u crnom. Žene su zabrađene najčešće tako da im se vide samo oči ili nose crni veo preko lica, dok one slobodnije pokazuju celo lice. Interesantno je da se često te tradicionalno odevene dame mogu videti na skupocenim i ultra modernim platformama i sa torbama najpoznatijih svetskih brendova. Zabrane se odnose i na fotografisanje određenih vladinih i vojnih zgrada, kao i lokalnog stanovništva. Savetuje se da obavezno žena - turistkinja priđe osobi koju želi da fotografiše i ljubazno zatraži dozvolu za to. E to sam pravilo prekršila (više puta), a ipak izbegla zatvor :).

Dubai je ogroman grad koji se svakodnevno menja i raste. Radi ilustracije, crvena metro linija koja povezuje najudaljenije delove grada dugačka je 52 km. Javni saobraćaj u Dubaiu je relativno dobro organizovan i u normalnim uslovima dobro funkcioniše. To pre svega važi za metro. Ipak treba znati neka pravila i neke izuzetke. Petak je u Dubaiju neradni dan i tada do 14h apsolutno ništa ne radi, čak ni metro, a onda zamislite nas koje smo imale izlaganja na konferenciji baš u petak pre podne na suprotnom delu grada u odnosu na hotel u kojem smo bile smeštene i to prvog jutra po dolasku u Dubai. Jedva smo pronašle taksi jer su petkom pre podne svi na molitvi i mali broj taksista radi pre 14h.

Odnos prema ženama u Dubaiju je posebna priča. Interesantno je, a i korisno znati da su u nekim parkovima i plažama određeni dani rezervisani samo za dame, gde je muškarcima tada ulaz zabranjen. U Dubaiu postoji poseban taksi sa roze krovom čiji su vozači žene u roze uniformama i koji je prvobitno bio namenjen isključivo za prevoz žena, a od pre nekoliko godina njime se mogu prevoziti i porodice. Takođe, u metrou postoji poseban deo za žene u kojem se strogo vodi računa o tome da nema muškaraca. Ukoliko se desi da neki muškarac zaluta u taj prvi kupe koji je rezervisan za žene, stroga teta, koja na svakoj stanici prati ko ulazi na prednja vrata, ljubazno će ga udaljiti odatle. S druge strane, ženama je dozvoljeno da se voze u svim kupeima :).


Posebno su simpatične "svemirske" metro i autobuske stanice. Ako vam se, kao meni, desi da se nađete u metrou kad nestane struja, u tom slučaju je najbolje rešenje taksi, jer ako se oslonite na bus kao zamenu, načekaćete se (ako se uopšte pojavi). Nas su savetovali da od javnog prevoza koristimo samo metro. Ni te savete nismo poslušale, pa smo se vozile regularnim autobuskim linijama u kojima takođe postoji deo za žene i decu i u kojima uglavnom nema gužve. Ipak, treba znati da posle 17h potez od Jumeire prema Deiri treba izbegavati zbog zastoja koji vam se ni malo neće svideti.

Pa ni taj blještavi Dubai nije savršen. Pored toga što je veoma skup grad, manjak trotoara i saobraćajne gužve sigurno ga čine manje privlačnim za turiste poput mene, ali ta čudesna dela ljudskih ruku, te divne plaže i parkovi i tih 30 stepeni u decembru za mene su nezaboravni!
 

13 коментара:

  1. Dubai is definitely a nice and warm place for a winter runaway. Great that you had lots of fun there :)

    ОдговориИзбриши
  2. Great pics! I really want to go to Dubai

    ОдговориИзбриши
  3. Dubai has always impressed me by its beauty and luxury places. Would love to visit one day. Great pics!

    ОдговориИзбриши
  4. Dubai really is a testament to human achievement. I enjoyed your pictures and am glad you had a great time in the city!

    ОдговориИзбриши
  5. This is such a fantastic article. I translated it from Serbian to English and I'm really glad I did! Your writing style is great, very eloquent and informative. The documentation sounded like a bit of a nightmare but honestly Dubai is so fascinating to me. I'd love to visit soon!

    Mel x
    www.illumelation.com

    ОдговориИзбриши
  6. This was really interesting! I've only ever flown through Dubai and never actually seen the city itself - I really want to!

    ОдговориИзбриши