Translate

12.04.2016.

Ovčar banjaČesto težimo nekim daljinama, zaboravljajući kakve se lepote kriju u ovoj našoj maloj Srbiji. Ovčar banja je sasvim sigurno pri vrhu liste mesta vrednih pažnje u našoj zemlji. To je jedno mirno mestašce smešteno na levoj obali Zapadne Morave, u blizini prelepe Ovčarsko-Kablarske klisure. Ceo kraj je poznat i kao Srpska Sveta gora zbog velikog broja manastira koji se nalaze na tom području.


Kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru sam prolazila mnogo puta, a za obilazak tog idiličnog kraja izabrala sam april jer je temperatura oko 20 stepeni idealna za planinarenje. Prateći uputstva vodiča, krenuli smo najpre put Ovčara, čije se podnožje nalazi sa druge strane Zapadne Morave u odnosu na Ovčar banju. Od auto-kampa smo pošli obeleženom planinarskom stazom, koja prolazi pored nekolicine vikendica, pa kroz gustu šumu i proplanke. Posle nekoliko kilometara pešačenja, naišli smo na manastir Svete Trojice, koji najverovatnije datira s kraja šesnaestog veka. Okruženo šumom, na padini i potpuno izolovano, samo mesto na kojem se nalazi ovaj manastir odiše duhovnim mirom i tišinom. Nedaleko od Svete Trojice, nalazi se manastir Sretenje.

Od Sretenja se može nastaviti planinarskim putem do vrha Ovčara. Mi se nismo dalje peli, već smo nastavili kroz šumu, pored Koronjskog potoka koji tu izvire, ka manastiru Preobraženje. Preko puta manastira Preobraženje postoji viseći most sa daščanom podlogom, koji je sam po sebi posebna atrakcija Ovčar banje. Odmah pored visećeg mosta, u restoranu nacionalne kuhinje Dom smo predahnuli i dobro se najeli, jer po nezvaničnoj definiciji, planinari su organizovana (ili neorganizovana) grupa ljudi koja tumara po planini u potrazi za prvom kafanom :).


Večernje sate smo proveli opuštajući se u toplom bazenu Wellness Centra Kablar. Posle kupanja užitak smo kompletirali toplom čokoladom, a sutradan smo jeli sjajne palačinke u restoranu ovog hotela.

Najbliži Ovčar banji je manastir Blagoveštenje. Samo 300 m ga deli od centra ovog mestašca. Manastir Nikolje se nalazi oko 2 km od centra Ovčar banje, u idiličnom predelu podnožja Kablara, na obali Zapadne Morave. Do njega je vrlo lako doći, samo se krene putem koji prati prugu, prođe se železnička stanica, restoran Dom i tunel i za nekoliko minuta hoda stiže se u manastir Nikolje. Najinteresantniji položaj ima manastir Uspenje, koji se nalazi na vrhu rta odakle se pruža prelep pogled na jezero i padine Kablara i Ovčara. Posebno je veličanstven pogled sa vrha Kablara na ovaj manastir, koji deluje nestvarno u krajoliku prelepe Ovčarsko-kablarske klisure. Manastir Jovanje smo posetili po povratku iz Uspenja. On se nalazi ispod Uspenja, na levoj obali Zapadne Morave i direktno izlazi na reku.


Poslednjeg dana našeg boravka u Ovčar banji, posetili smo manastire Vavedenje i Vaznesenje. Do njih nismo išli peške jer su malo dalje od Ovčar banje u odnosu na ostale manastire, a i put do njih nije interesantan za pešačenje, tj. do njih ne vode planinarske staze, već magistrala.

Ovčar banja, osim što je jedinstvena po svojoj duhovnosti, ima izvanredan geografski položaj, koji doprinosi njenoj turističkoj atraktivnosti, a krajem 2011. godine i zvanično je dobila status banje. U njoj postoje izvori vode bogate mineralima, poput kalcijuma, natrijuma, kalijuma, litijuma, joda, fosfora... Preporučuje se osobama sa reumatskim tegobama, kao i za prelome kostiju. Lekovita voda, čija je temperatura od 35 do 38 stepeni, takođe se koristi za lečenje povreda mišicnog tkiva i nekih kožnih oboljenja.

Povod za dolazak u Ovčar banju može biti planinarenje, obilazak manastira, lečenje ili samo turistički obilazak, ali kojim god povodom se nađete u ovom mestu, jedno je sigurno, priroda i mir kojim odiše ovaj kraj neće vas ostaviti ravnodušnim.

Нема коментара:

Постави коментар