Translate

18. 5. 2016.

Iztuzu


Nesvakidašnja plaža Iztuzu nalazi se u blizini istoimenog naselja, južno od grada Dalyan. To je 4.5 km duga peščana plaža, koja predstavlja prirodnu granicu između delte reke Dalyan i Sredozemnog mora. Zbog toga što se na njoj nalazi jedan od glavnih uzgoja ugrožene vrste kareta-kareta kornjača na Mediteranu, sa prosekom od 300 gnezda godišnje, Iztuzu je poznata i pod nazivom plaža kornjača. Smatra se da ova vrsta kornjača na tom tlu postoji oko 90 miliona godina. Interesantno je da reč „iztuzu“ na turskom znači „staza soli“, što je ova plaža zapravo i bila jer se još u antičko doba tu proizvodila so. Plaža Iztuzu i područje oko nje, uključujući reku Dalyan i jezero Köyceğiz, od 1988. godine imaju status područja pod posebnom zaštitom životne sredine.

S obzirom da ova plaža pripada zaštićenom prirodnom području, tu važe posebna pravila, tj. mere zaštite, koja se moraju strogo poštovati. Jedno od pravila je da vozilima i životinjama nije dozvoljen ulazak na plažu. Iako je veći deo plaže Iztuzu opremljen suncobranima i ležaljkama, postoje delovi obeleženi drvenim kočićima gde se nalaze gnezda kornjača i u tim zonama je zabranjeno postavljanje suncobrana i ležaljki, kao i prostiranje peškira i kopanje rupa. U određenim, tačno propisanim zonama, oko plaže Iztuzu i reke Dalyan, zabranjen je pristup gliserima. U periodu od maja do oktobra, plaža Iztuzu je zatvorena za posetioce između 20:00 i 8:00 da bi kornjače neometano polagale svoja jaja. Ove mere su se do sada pokazale uspešnim. Čak je primećen i mali porast broja gnezda u poslednjih 28 godina, koliko se sprovodi program praćenja ove ugrožene vrste kornjača na plaži Iztuzu.


Od maja 2009. godine na plaži postoji Centar za kornjače, koji vodi Katedra za biologiju Univerziteta u Pamukalama. Studenti i volonteri su uključeni u lociranje i praćenje gnezda kornjača. Gnezda se od grabljivica štite kavezima, a povređene kornjače koje se pronađu na plaži ili ušću, dovode se u Centar za kornjače da bi im se ukazala pomoć. U februaru 2011. godine, osnovana je Fondacija za konzervaciju kornjača, čiji je cilj zaštita kornjača i njihovih staništa.

Osim što je plaža Iztuzu omiljena među turistima koji borave u njenoj neposrednoj blizini, rado je posećuju i turisti koji letuju na drugim delovima turske obale. Postoje redovne brodske linije i dolmuši koji vode do ove plaže, a često se organizuju i turističke ture do plaže Iztuzu, koje obično obuhvataju krstarenje rekom Dalyan i traju jedan dan ili čak dva-tri dana, sa noćenjem u nekom od obližnjih mesta. Ja sam bila na jednom takvom celodnevnom izletu.

Na plažu Iztuzu smo stigli negde posle ručka, koji je u tom turističkom razgledanju bio organizovan u restoranu Caunos, smeštenom na obali reke Dalyan. Tipično mediteranski ručak bio je uključen u cenu izleta, sa obaveznim desertom u vidu lubenice, što je zaštitni znak turskih obroka :). Na plaži Iztuzu nas je prvo ošamutila vrelina vazduha, a zatim nas je oprljio vreli pesak, pa smo odmah morali da se rashladimo u moru :). Na nekim delovima gde se reka meša sa morem, nije preporučljivo plivanje zbog jakih struja i virova i ja sam, kao svaki radoznali i neustrašivi turista, u to morala da se lično uverim :). Zaista su na nekim mestima vodene struje toliko jake da su me odvlačile u dubinu iako sam plivala ka obali, ali srećom nisam odmakla daleko, pa sam se brzo vratila u bezbedni plićak :). Naravno, na većem delu plaže plivanje je pravo uživanje, tako da mi se tog vrelog dana nije izlazilo iz vode. Na retkim mestima se može pronaći prirodni hlad, a mi smo pronašli fantastičan zaklon pod krošnjom jednog drveta.

Zahvaljujući očuvanoj prirodnoj sredini, plaža Iztuzu je 2008. godine bila pobednik evropskog istraživanja u kategoriji „najbolji otvoreni prostor“, a 2011. godine je proglašena za najbolju morsku destinaciju od strane holandskog vebsajta Zoover.

Нема коментара:

Постави коментар