Restoran Dom je od centra Ovčar banje udaljen manje od kilometra
i nalazi se na putu koji vodi ka manastirima Nikolje, Jovanje i Uspenje. Teško
ga možete promašiti prilikom posete Ovčar banji, bilo da vam je prioritet
obilazak manastira, planinarenje ili samo odmor u banji. Glavna zgrada restorana Dom nalazi se pored pruge u Ovčar banji, a ispod litice,
na mestu gde počinje jedna od najstrmijih planinarskih staza na Kablaru. U Domu
postoje i sobe koje se izdaju turistima. Za goste koji su na prenoćištu, kao i za
druge posetioce, restoran u žutoj zgradi otvoren je tokom cele godine. S druge
strane pruge i puta postoji bašta restorana Dom. Bašta se ustvari nalazi na
samoj obali Zapadne Morave, u čuvenoj Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Otvorena je
u prolećnom i letnjem periodu, tj. dok god je lepo vreme. Odmah nam je privukla
pažnju ali smo prvog dana ručali na drugom mestu.
Sutradan smo se peli na Ovčar, a u povratku
smo se, prilično iscrpljeni, umorni i gladni, spustili do letnje bašte
restorana Dom. Da bismo došli do nje, morali smo da pređemo preko visećeg mosta,
koji se nalazi preko puta manastira Preobraženje. Most ima podlogu od dasaka, od
kojih su neke i naprsle. Prilično je uzak i klimav i ... strašno zanimljiv :). Bašta restorana nalazi se uz sam most i to sasvim sigurno doprinosi
njenoj atraktivnosti.
Bašta se sastoji od
zatvorenog i otvorenog dela. Unutrašnjim prostorom dominira drvo. Tu se nalaze
i neobične drvene skulpture, koje tokom letnje sezone stoje napolju. Po mojoj
slobodnoj proceni, unutra ima do 100 mesta za sedenje. Na ovorenom delu bilo je
desetak stolova, a prostora ima za bar još toliko, ali s obzirom da je to bio
april mesec kada letnja sezona još nije počela, nije ni bilo potrebe da ih sve
iznose. Tu postoji i deo sa ljuljaškama za mališane.
Na meniju restorana ima raznih jela nacionalne
kuhinje. Naravno, najviše ima specijaliteta od mesa, ali ima i salata, čorbi,
rečne ribe, a tu je i širok asortiman domaćih vina, rakija, piva i drugog
alkohola, kao i sokića i poslastica. I muž i ja smo izabrali punjeno pileće
belo meso i šopsku salatu. On inače ima običaj da me kopira, tj. skoro uvek
bira isto što i ja kad sednemo u neki restoran, a s druge strane, ja više volim
kada naručimo različita jela, jer onda obavezno probam i iz njegovog tanjira he
he (može biti da je to razlog što on uvek naručuje isto što i ja :)). Ipak, ovog puta, nismo pogrešili u izboru. Kada je stiglo
posluženje, sva konverzacija i divljenje prirodi istog momenta su prekinuti i
bacili smo se na ukusnu klopu. Porcije su bile više nego dovoljne. I pored toga
što imamo dobre apetite i što smo bili prilično izgladneli od pešačenja po
Ovčaru, nismo mogli da pojedemo sve. U planu mi je bilo da probam i nešto slatko jer je to moj uobičajeni
ritual posle ručka ali sam se toliko prejela da praktično nisam mogla da zinem.
Mislim da ovo dosta govori o veličini porcija.
Kad smo završili sa klopom, punih stomaka smo nastavili da se divimo
pogledu na planine, reku i viseći most :). Pretpostavljam
da je preko leta još lepše. Tada restoran organizuje i splavarenje klisurom,
što verujem da je poseban doživljaj. Isprobaću jednom obavezno!
U svakom slučaju, ambijent, kao i ponuda restorana Dom zaslužuju sve
pohvale. Svakome bih preporučila da poseti oazu mira i divlju, netaknutu
prirodu, kojom je okružen ovaj restoran.
Нема коментара:
Постави коментар