Porto sam posetila u oktobru 2009. godine, nakon konferencije koja se održavala tridesetak kilometara severnije od Porta, kada sam sa koleginicama nastavila putovanje po Portugaliji. U Portu smo bile smeštene u strogom centru grada, u pešačkoj zoni, u ulici Santa Catarina u hostelu čijeg se imena na žalost ne sećam, iako mi je u živom sećanju ostala prijatna atmosfera i izuzetna ljubaznost domaćina, koji se kada smo napustile smeštaj ponudio da nas poveze do železničke stanice i nije hteo da nam naplati vožnju.
Porto smo obilazile peške, vozićem i turističkim brodom. Ako je lepo vreme, kao što je bilo tih dana u Portu, turistički obilazak brodom je po meni nešto što ne treba propustiti. Mnogo lepih građevina je smešteno uz obalu reke Douro, a prelepi su i mostovi izgrađeni na ovoj reci. Najveća zelena površina koju sam videla u Portu je park Morro sa palmama, cvećem, interesantno oblikovanim stenama i ogradicama. Posebno je upečatljiv pogled koji se iz parka pruža na grad i reku Douro.
Reka Douro se vezuje i za proizvod po kojem je Porto čuven u celom svetu, a to je istoimeno vino, veoma slatkog ukusa. Vino Port se tradicionalno pravi od grožđa, koje se bere samo u određenim delovima oko reke Douro. Tvrdi se da specifičan ukus ovog vina potiče od kombinacije grožđa, tla i klime. Mi smo posetile vinariju Croft, u kojoj su nas proveli kroz prostorije u kojima se čuva vino i objasnili nam da se razlikuju dve osnovne vrste Porta, vino koje se duže vreme čuva u hrastovim buradima i vino koje se samo kratko vreme zadržava u buretu i nakon toga se odmah pakuje u staklene boce. Naravno, degustirale smo nekoliko vrsta ovog vina i još veselije krenule u dalje razgledanje grada :). Međutim, Porto ne pamtim samo po slatkastom vinu. Ostao mi je u sećanju i po prelepim pecivima, i slatkim i slanim... Ah, rado bih se opet vratila u Porto :)
Нема коментара:
Постави коментар