Translate

24. 5. 2017.

Šenbrun


Najpopularniji bečki dvorac nalazi se na nekoliko kilometara od centra Beča. Istorijat dvorca Šenbrun započinje 1569. godine kada je rimski imperator Maksimilijan II kupio Kateburg, mesto gde se nalazi današnji dvorac. Šenbrun je uređen u raskošnom baroknom stilu. Od XVIII veka pa sve do 1918. godine bio je rezidencija habzburških careva, a danas u okviru kompleksa Šenbrun nema plemića već tu stanuju obični ljudi, naravno samo u nekim njegovim delovima. Oni imaju tu čast da im dvorište čine prelepo uređeni vrtovi kojima se dive turisti iz celog sveta. Osim zelenila i cveća, u vrtovima posebnu pažnju privlače interesantne skulpture, fontane i letnikovac Gloriette.

Centralna prostorija u dvorcu je Velika Galerija – ogromna svečana dvorana u rokoko stilu, u kojoj su održavane dvorske svečanosti, poput raznih prijema i balova. Od 1994. godine u njoj se odvijaju državni prijemi. U dvorcu je jedna od najzanimljivijih prostorija Soba ogledala u kojoj je 1762. godine Mocart održao svoj prvi koncert sa svega 6 godina. Takođe su interesantne Porcelanska soba, Bogata soba, Lovačka soba, Salon Gobelin, Dvorska kapela i mnoge druge prostorije koje su imale različite namene.

Šenbrun je jedinstven po tome što se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi Tiergarten, najstariji zoološki vrt na svetu osnovan 1752. godine, u kome su najveća atrakcija preslatke pande. Ovaj zoo vrt je nekoliko puta proglašen za najboji zoo vrt u Evropi.

Palatu Šenbrun godišnje poseti oko 2,5 miliona ljudi. Najviše posetilaca ima u proleće i jesen, kao i za vreme velikih praznika. U vreme novogodišnjih i božićnih praznika plato ispred palate Šenbrun pretvara se u veliku tržnicu gde možete kupiti raznorazne ručno rađene predmete, mnoštvo suvenira i novogodišnjih ukrasa i naravno jelke. Tu se takođe održavaju koncerti, kao i različiti programi za decu.

Нема коментара:

Постави коментар