Translate

27. 4. 2019.

Nikiti

Početak oktobra nije najpopularnije vreme za boravak na Sitoniji, ali ima svojih čari, pre svega zbog toga što je to siguran način izbegavanja gužve i pretrpanih plaža. Mi smo baš u tom periodu posetili Nikiti.

Prvo što me zanimalo je naravno plaža koja se prostire u nedogled. Plaža je bila izuzetno čista i lepo uređena, kao što i priliči plaži koja je dugogodišnji nosilac plave zastavice. Uz plažu se proteže dugačko šetalište sa mnoštvom kafića i restorana. Tu su naravno i brojne opcije za smeštaj, od hotela do privatnih apartmana. Najpopularniji smeštaj se nalazi u blizini plaže i generalno ispod magistrale, koja Nikiti povezuje sa istočnim delom Sitonije i drugim mestima na zapadu Sitonije.

Nikiti je jedno od najposećenijih letovališta na Sitoniji, koje još ima i Lidl, jedini na ovom poluostrvu. Moguće je da je i to jedan od razloga popularnosti ovog letovališta kod naših ljudi. Osim Lidla, u Nikitiju postoje još dva velika supermarketa: Masoutis i Galaxias, kao i brojne manje prodavnice bliže plaži, u kojima je roba svakako skuplja.
 
Magistrala deli stari od novog dela Nikitija. U novom delu Nikitija, ispod magistralnog puta, koncentrisani su svi turistički sadržaji. Stari Nikiti se nalazi iznad magistrale prema brdima u unutrašnjosti Sitonije i turistima je manje interesantan jer je prilično udaljen od mora, mada i u starom delu Nikitija ima objekata vrednih pažnje, poput crkve posvećene svetom Nikiti, odakle se pruža lep pogled na more. U uskim uličicama starog Nikitija takođe postoji solidan izbor restorana i kafeterija.

U Nikitiju se nalazi jedna od najstarijih hrišćanskih crkava u severnoj Grčkoj, Sofronios Basilica iz petog veka, koja je čuvena po svojim podnim mozaicima. Nikiti je poznat i po pčelarstvu, pa se tako u prodavnicama ovog letovališta mogu kupiti različite vrste meda, od kojih je najpoznatiji med Sithon.

Nedaleko od Nikitija, na zapadnom delu Sitonije, nalaze se brojne plaže i uvale, među kojima su neke od najlepših: Castri, Elia, Kalogria, Agios Ioanis, Koviou, Spathies, Lagomandra i druge. I do popularnih plaža na istočnoj obali Sitonije se brzo stiže iz Nikitija, pa je ovo letovalište s razlogom jedna od najpopularnijih baza za letovanje na Halkidikiju i obilazak ostatka Sitonije.

Нема коментара:

Постави коментар