Translate

30. 6. 2021.

Toroni


Za sve koje zanimaju isključivo lepe plaže i miran odmor, Toroni je jedan od najboljih izbora na Halkidikiju. Nalazi se na jugozapadu Sitonije i položaj mu je savršen za dnevne obilaske prelepih plaža i večernje šetnje uz romantične zalaske sunca. Šetalište uz plažu nije dugačko, ali zato je šetnja po plaži prava stvar.
Centralna plaža u Toroniju je velika i prostrana sa izuzetno sitnim šljunkom žućkaste boje. More nije plitko, već je na samo par koraka od ulaska u more, duboka voda.
U Toroniju se nalaze ostaci tvrđave, odakle se pruža prelepi pogled na celo mesto. U blizini tvrđave se skoro uvek nađe poneki pecaroš. Tu je i kratka hiking staza po šumi. Za ljubitelje prirode, idealno!
Ipak, za turiste koji žele da su im pri ruci supermarketi, apoteka, lekar i slično, Toroni definitivno nije dobra varijanta za stacioniranje. U ovom mestu je u vreme našeg boravka, na početku sezone, bila otvorena samo jedna prehrambena prodavnica i jedna prodavnica plažnog mobilijara i suvenira. Nema ni Lidla ni Masutisa ni apoteke ni lekara. Meni lično to ne treba ali mnogi ljudi vole da im je sve to blizu i pristupačno.
Ali zato se u blizini ovog mesta nalaze neke od najlepših plaža na Sitoniji, od kojih smo neke obišli peške. Na centralnu plažu se nastavljaju manje ali još lepše plažice i uvale, od kojih mi je prirasla k srcu Ema beach sa postepenom dubinom i kristalno čistim i mirnim morem. Na toj plaži sam se najviše kupala. Prelepe i uređene plaže u nastavku su Destenika i Tristenika.
Sa druge strane Toronija, a takođe na pešačkoj udaljenlsti nalazi se živopisno mestašce Porto Coufo sa nekoliko jako dobrih ribljih restorana. Još desetak kilometara južnije je jedna od najpopularnijih plaža na Sitoniji, Kalamitsi sa nestvarno lepim nijansama morskog plavetnila.

Нема коментара:

Постави коментар