Translate

31. 3. 2022.

Perea i Agia Triada

 

Za one koji vole da budu smešteni nadomak Soluna, Perea, koja je spojena sa mestom Nei Epivates i susedna Agia Triada, idealna su mesta za boravak ne samo u letnjoj sezoni već tokom cele godine.
Ova naselja nastala su dolaskom izbeglica iz Male Azije i Istočne Trakije 1923. godine nakon Grčko-turskog rata. Danas je Perea jedno od predgrađa Soluna koje se najbrže razvija. U Perei postoji pijaca, brojne prehrambene prodavnice, pekare, butici, apoteke, knjižare, a tu su i dom zdravlja i bolnica. Iz godine u godinu u Perei se gradi sve više stambenih zgrada i sve više ljudi odlučuje da se preseli u Pereu. Međutim, očigledno je da bar za sada ne postoji odgovarajuća infrastruktura koja to može da isprati.
Perea je odlično povezana sa Solunom, i autobuskom i brodskom linijom. Šetalištem je povezana sa Nei Epivatesom, a u nastavku je Agia Triada, do koje se takođe može prošetati uz plažu iako ne postoji pravo šetalište celim putem. Ova naselja ustvari povezuje dugačka peščana plaža koja je na nekim delovima šira, a na nekim uža ali je u sva tri mesta prekrivena sitnim peskom. Boja mora nije tako lepa kao na Halkidikiju ali je uglavnom prihvatljive čistoće.
Uz šetalište se nižu brojne taverne sa raznovrsnim izborom ribljih specijaliteta ali i jela od mesa i drugih obroka tipičnih za Grčku. Gotovo svi restorani su lepo sređeni i većina je otvorena tokom cele godine. Solunjani vole da provode vreme u Perei i Agia Triadi vikendom i praznicima i tada je, nezavisno od sezone, u ovim mestima veoma živahno.
Agia Triada je malo mirnija od Peree i tu ima manje prodavnica ali je zbog toga još privlačnija za miran, porodični odmor. U Agia Triadi takođe postoji dosta restorana uz plažu, kao i onih malo zavučenih, koji su povoljniji.

Kao i u ostalim delovima Grčke, Perea i Agia Triada imaju veoma lepe crkve. Crkva Svete Trojice u centru Agia Triade, koja je po ovom prazniku i dobila ime, veoma je upečatljive spoljašnjosti. Pažnju mi je privukla i jedna mala crkva na kraju šetališta u Agia Triadi, koja mislim da je zatvorena ali je veoma interesantna u kontrastu sa morskim plavetnilom.







Нема коментара:

Постави коментар