Translate

19. 12. 2022.

Đer

 

Na pola puta između Budimpešte i Beča, svoje parče pod nebom zauzeo je Đer. Najbliži glavni grad mu je Bratislava jer ga manje od 20 km deli od mađarsko-slovačke granice. Zahvaljujući svom geografskom položaju i odličnim saobraćajnim vezama, Đer se od svih gradova u Mađarskoj najbrže razvija.

Đer se nalazi na ušću tri reke: Rabe, Rabce i Mošonskog Dunava. Zbog toga su u ovom gradu veoma popularni vodeni sportovi, kao i ribolov. Tu je i tokom letnje sezone veoma posećen kompleks kupališta Raba Quelle.

Osim prirodnog bogatstva, turističku atraktivnost Đer može da zahvali bogatom istorijskom nasleđu o kojem svedoče njegovi prostrani trgovi, palate, crkve, muzeji i druge građevine u kojima su smešteni restorani, kafići ili stare zanatlije, kao i mnoštvo baroknih spomenika koncentrisanih uglavnom u starom centralnom jezgru grada, poznatom kao Ovaroš.

Gotovo sve građevine u centru Đera su dobro očuvane, među kojima su najznačajnije Gradska kuća, katedrala Velike Gospe, sinagoga i mnoge druge. U katedrali se čuva jedna od najvažnijih istorijskih relikvija, ćivot u kojem se nalazi lobanja kralja Svetog Lasla.

Trg Beči kapu jedan je od najlepših baroknih trgova u Mađarskoj i među najstarijim je trgovima u Đeru. Sve zgrade oko ovog trga su kulturno-istorijski spomenici. Trg Sečenji od 14. veka služi kao pijačni trg, na mestu gde se nekada nalazio grad iz rimskog doba. Najznačajnija istorijska zdanja na ovom trgu su Benediktinska crkva i samostan Svetog Ignjatija Lojolskog, kao i muzej apoteka Sečenji.

Među brojnim spomenicima u Đeru, meni se posebno svidela skulptura čamdžije, a veoma interesantni i vredni pažnje su i detalji na zgradama i fontanama.

Đer nije veliki grad i kao takav predstavlja mirno mesto koje postaje nešto živahnije vikendom, posebno u večernjim satima, kada je prilična gužva na trgovima, po kafićima i restoranima. Stekla sam utisak da su stanovnici Đera prijatni i neposredni ljudi koji se trude da ugode turistima i da prikažu svoj grad u najboljem svetlu.


 

Нема коментара:

Постави коментар