Translate

30. 12. 2022.

Višehrad

Na jednoj od najlepših lokacija u Pragu, na steni iznad Vltave, nalazi se veličanstveno utvrđenje Višehrad, koji je nastao još sredinom X veka.
Za Višehrad se vezuju brojne legende. Jedna od njih je o princezi Libuše, koja je bila i proročica, a njeno najpoznatije proročanstvo bilo je da će Prag doživeti ogromnu slavu.
Višehrad je nekada predstavljao sedište čeških prinčeva, a vekovima je sačuvao brojna arhitektonska blaga, kao što su romanička Rotonda Svetog Martina, neogotička katedrala Svetog Petra i Pavla, nacionalno groblje Slavin i podzemna krila u kojima se nalaze neke od originalnih baroknih statua sa Karlovog mosta.
Rotonda Svetog Martina jedna je od najstarijih očuvanih građevina u Pragu. Izgrađena je u XI veku i nekada je služila kao magacin za barut jer je u blizini bio smešten garnizon. U XIX veku je dobila današnji izgled i namenu.
Katedrala Svetog Petra i Pavla spolja je impozantna sa koje god strane je posmatrate, a unutrašnjost joj je još lepše i bogatije ukrašena.
Tu su i amfiteatar, koji služi kao letnja scena za brojna kulturna dešavanja u Pragu, kao i lepo uređeni parkovi sa statuama istorijskih ličnosti, kao i iz legendi koje se vezuju za Prag i Višehrad.

Posmatrajući ga sa reke Višehrad izgleda misteriozno u svako godišnje doba, i okupan suncem i pod noćnim svetlima. Kada ga doživite izbliza, shvatite da osim brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti, još jedna stvar zbog koje ga vredi posetiti je zadivljujući pogled na grad, a pre svega na krivudavu Vltavu i njene prelepe mostove.


 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар