Translate

31. 7. 2023.

Nea i Palea Kameni


Nea Kameni je malo kikladsko ostrvo, koje upravno pripada Santoriniju, a udaljeno je samo nekoliko kilometara od njega. Interesantan izgled ovog nenastanjenog ostrva, koje je nastalo u 16. veku kao posledica erupcije vulkana, svakodnevno, a naročito tokom letnje sezone, privlači turiste da se prošetaju stazama okruženim crnim kamenjem.
U vrelim letnjim danima na ostrvu Nea Kameni je još izraženija žega i subjektivni osećaj vrućine je mnogo veći nego na susednom Santoriniju jer Nea Kameni, osim što nema stanovnika, gotovo da nema ni rastinja.
Savet vodiča je da se na ovo ostrvo dolazi u odgovarajućoj zatvorenoj obući, najbolje patikama, ali iz ličnog iskustva mogu reći da nije problem ni u dobrim papučama, osim što ćete malo isprljati noge :). Osim finog uspona, za mene je najimpresivniji bio pogled na morsko plavetnilo uokvireno sa nekoliko boja tla ovog vulkanskog ostrva.
Palea Kameni je dosta starije i još manje susedno ostrvo, takođe vulkanskog porekla. Iako važi za nenastanjeno ostrvo, zapravo kažu da postoji jedan stanovnik koji tu čuva koze. Turistima je Palea Kameni najprivlačniji zbog svojih toplih izvora.



Нема коментара:

Постави коментар