Translate

28. 8. 2023.

Tirazija

Tirazija je jedno od vulkanskih ostrva, koje pripada Kikladima i nalazi se zapadno od čuvenog Santorinija. Mnogo manje je poznata, naseljena i posećena od Santorinija ali je utoliko interesantnija. Prema zvaničnim podacima ima oko 300 stanovnika.
S obzirom da letnja sezona na Kikladima traje dosta duže nego na severu Grčke, Tiraziju turisti najviše posećuju od aprila do kraja oktobra. Najčešći gosti ovog ostrva su zapravo turisti sa Santorinija. Čim kročite na Tiraziju jasno vam je da je ono potpuna suprotnost Santoriniju, iako je po reljefu i arhitekturi njegova mini verzija.
Tirazija je tradicionalno, autentično i mirno ostrvo, na kojem praktično nema noćnog života. Luka Korfos je povezana sa glavnim gradom ostrva, Manolasom, vijugavom stazom koja je za mene bila najuočljiviji detalj kada smo se brodom približavali Tiraziji.
Na Tiraziji postoji više od 20 crkava, kao i brojne plažice i uvale sa kristalno čistom vodom. Najveća sela na ovom ostrvu su Agrilija i Potamos.
Gde god da se nađete na Tiraziji imaćete zagarantovan fantastičan pogled na pejzaže Tirazije i ostalih obližnjih ostrva, a pre svega Santorinija koji odavde izgleda kao dugačka stena sa vrhovima prekrivenim snegom, zahvaljujući svojim belim kućicama.





Нема коментара:

Постави коментар