Translate

15. 6. 2016.

Neposredno pred odlazak u inostranstvo…


Postoji mnogo, naizgled manje bitnih stvari, o kojima treba voditi računa pre nego što odete na put u inostranstvo, sa ciljem da vam boravak na odabranoj destinaciji bude što prijatniji. Novija istraživanja su pokazala da ukoliko se pre odlaska na put dobro informišete o mestu u koje idete, uživanje u putovanju će biti utoliko veće.

Da bi odmor bio što bezbrižniji potrebno je izvaditi putno osiguranje, što obično radimo za svaki slučaj i u nadi da nam neće zatrebati. Pri tome, treba znati da nije svako putno osiguranje isto. Razlike u ceni polise, zaštiti koja je njom obuhvaćena i uslovima naplate eventualne štete mogu biti velike. Zato treba uporediti cene i sve ostale detalje putnih osiguranja koje nude osiguravajuća društva, banke i agencije. Iako je procedura za dobijanje polise putnog osiguranja veoma jednostavna i kratko traje, to ipak ne treba ostavljati za poslednji dan jer može da bude veoma stresno zbog niza razloga, kao što su dugačak red baš kada vam se žuri da uplatite putno osiguranje, greške službenika prilikom popunjavanja obrazaca i slično. Meni se recimo desilo da sam dan pred put uplaćivala putno osiguranje, kada su mi umesto destinacije Grčka, napisali Grenland, pa su celu proceduru zbog toga ponovili, što mi je sasvim nepotrebno oduzelo više od pola sata dragocenog vremena priprema za put.

Neposredno pred put treba proveriti kakvo vas vreme očekuje u mestu u koje putujete, kao i kakve su vremenske prilike i stanje na kolovozu, ako putujete automobilom ili autobusom. Vremensku prognozu je uvek dobro proveriti na više pouzdanih veb sajtova jer od vremenskih uslova zavisi izbor garderobe i drugih sitnica koje vam mogu zatrebati na putu.

Napravite spisak stvari koje treba da spakujete. Mnogo je veća verovatnoća da ćete zaboraviti nešto što vam je važno, ako ne napravite spisak. Meni se na primer dešavalo da zaboravim četkicu za zube, vozačku dozvolu itd.

Danas smo svi zavisnici od elektronskih uređaja. Da vam se ne bi desilo da ne možete da napunite svoj mobilni telefon, tablet ili fotoaparat, ako se u zemlji u koju putujete tip utičnice razlikuje od našeg, ponesite sa sobom adapter ili se raspitajte da li ga nude (besplatno) u hotelu. 

Trudite se da ispoštujete propise o unosu hrane i alkohola u drugu zemlju. Ako nemate sreće da vam carinik progleda kroz prste, sebi možete stvoriti veće troškove nego u slučaju da niste poneli hranu. Ukoliko putujete avionom, vodite računa o tome koje stvari pakujete u ručni prtljag. U ručnom prtljagu, tečnost je dozvoljena samo u pakovanjima do 100 ml i to maksimalno 1 litar ukupno. Pod tečnošću se podrazumeva sve što ima oznaku ml, što znači da dezodoranse, kreme, gelove i ostalu kozmetiku veću od 100 ml ne treba nositi u ručnom prtljagu. Takođe, noževe, makaze, pincete i sličan pribor nije dozvoljeno unositi sa sobom u avion. To treba pakovati u čekirani prtljag jer takve stvari oduzimaju. Po aerodromima sam viđala kutije pune bačenih pinceta i makazica, koje su putnici pokušali da unesu kao ručni prtljag. 

Ovome bi se mogli pridružiti još neki detalji o kojima treba misliti neposredno pred put, ali nekad je možda interesantnije ostaviti malo prostora i za improvizaciju ;).

Нема коментара:

Постави коментар