Translate

13. 6. 2016.

Najlepši gradski parkovi na svetu



Nekada su parkovi bili skrivani iza visokih zidina carskih i kraljevskih palata ili hramova. Za drevne civilizacije vrtovi su imali pre svega religijsko i magijsko značenje, dok su kasnije postali mesta za uživanje, odmor i meditaciju, ali i mesta na kojima je dolazila do izražaja umetnička i intelektualna kreativnost. Vekovima su parkovi bili namenjeni samo odabranima. Tek od druge polovine devetnaestog veka nastaju javni gradski parkovi u kojima danas svi mogu da uživaju. Među njima nije lako izabrati 10 najlepših. Prema različitim izvorima, ovo su neki od najlepših i najpopularnijih gradskih parkova na svetu.

1. Beihai park u Beijingu je jedan od najvećih parkova u Kini. U okviru njega postoje brojne istorijski važne palate, hramovi, paviljoni i aleje. Neke od najpopularnijih atrakcija u parku kao motiv imaju zmajeve i to su: paviljon Pet zmajeva, kao i zid sa devet ogromnih zmajeva, koji je po svojoj konstrukciji i umetničkoj vrednosti jedinstven u svetu. Turisti u parku Beihai ne propuštaju jezero sa ostrvom na kojem se nalazi tibetanska dagoba. Najspokojnije mesto u parku je bašta Hao Pu Creek u kojoj je izgrađena konstrukcija sa planinskom vodom.

2. Central park u Njujorku predstavlja oazu u užurbanom gradu u kojoj uživaju i stanovnici Njujorka i turisti. Idealan je za vožnju bicikla, skejtborda i rolera, kao i za džogiranje i šetnju. Ovaj čuveni park je skup različitih turističkih atrakcija, među kojima su neke od najpopularnijih: zoo vrt, plovidba jezerom i vožnja fijakerom. Tokom vožnje fijakerom obilazi se i Polje jagoda - zona u parku podignuta u znak sećanja na Džona Lenona. U Central parku se preko leta održavaju i veliki besplatni koncerti. 

3. Hajd park u Londonu je jedan od osam kraljevskih parkova u ovom gradu. Prostor na kojem se nalazi Hajd park je toliki da se na njemu može napraviti čak 130 fudbalskih terena! Osim što je idealan za šetnju i relaksaciju, ovaj park predstavlja i jedan od simbola Londona. U njemu se možete voziti čamcem po jezeru i na tom istom jezeru hraniti labudove i patke. Jedna od najinteresantnijih stvari u Hajd parku je Ćošak govornika, gde svako može da održi govor na bilo koju temu, pod uslovom da poštuje zakon o javnom redu i miru i da nikako nogama ne dodiruje tlo dok priča.

4. Golden gejt park u San Francisku se prostire od popularne četvrti Haight do obale Pacifika. Na hiljadu ari ovog prelepog parka svako može pronaći nešto po svom ukusu. Tu su šumske staze, šarene bašte, muzeji, antičke vetrenjače, bašte lala.... Posebno je zanimljiv konzervatorijum cveća sa kolekcijom retkih tropskih biljaka. Jedna od najpopularnijih atrakcija u ovom parku je Japanska bašta čaja u kojoj se nalaze kraljevske statue, lampioni i vodopad.

5. Park Guelj je jedan od nekoliko prelepih parkova u Barseloni, sa specifičnim položajem na brdu El Karmen. Od drugih parkova se pre svega razlikuje po svom maštovitom i bajkovitom arhitektonskom uređenju, za koje je zaslužan čuveni arhitekta Antoni Gaudi. Centralno mesto u parku zauzima terasa neobičnog oblika sa prelepim mozaicima. Na glavnom ulazu je fontana u obliku zmaja, a talasaste forme i mozaici dominiraju celim parkom. U ovom kompleksu bajkovitih građevina jarkih boja nalazi se i Gaudijeva kuća opremljena nameštajem koji je on dizajnirao. U njoj je Gaudi proveo poslednjih dvadeset godina života.

6. Park Keukenhof u holandskom gradu Lisu je svetski rekorder po broju lala koje u njemu procvetaju svake godine. Tokom proleća u njemu procveta oko sedam miliona cvetova. Ovaj holandski park je naravno, prepoznatljiv po lalama jer ga je i osnovala grupa uzgajivača lala. U Keukenhofu se gaji oko 800 različitih vrsta lala, među kojima je jedna od najpoznatijih crna "baba jaga". U ovom parku je sve podređeno lalama, pa je i za posetioce otvoren samo tokom sezone lala, od polovine marta do polovine maja, tako da se za Keukenhof sa razlogom može reći ne samo da je park lala, već i da je prolećni park. 

7. Engleski vrt u Minhenu je prvi javni park u Evropi. Smatra se da je to najveći evropski park u vlasništvu grada i jedan od najvećih gradskih parkova na svetu. Ovaj park je prepoznatljiv po Kineskoj kuli - drvenoj građevini izgrađenoj po ugledu na Veliku Pagodu koja postoji u Londonu. Oko ove kule se svakodnevno okupljaju stanovnici Minhena i turisti jer se tu nalazi bar sa popularnim bavarskim pivom. Ko želi da se provoza kočijama, vožnju može započeti upravo sa ovog mesta. U Engleskom vrtu postoji i mali grčki hram Monopteros, kao i Japanska čajdžinica izgrađena povodom održavanja letnjih olimpijskih igara, 1972. godine. Jedna od najpopularnijih atrakcija u Engleskom vrtu je jezero Kleinheseloher, na kojem su smeštena tri ostrvca.

8. Ibirapuera park u Sao Paulu se često poredi sa Central parkom u Njujorku jer takođe predstavlja centralno mesto za rekreaciju stanovnika ovog grada. Osim staza za šetnju, džogiranje, vožnju rolera i bicikla, u njemu postoji nekoliko objekata koje je konstruisao poznati arhitekta Oscar Niemeyer. Tu se nalazi sportska arena sa 11000 mesta, Škola za astrofiziku i Planetarijum, koji je izgrađen u obliku letećeg tanjira. Pored toga, posetioci ovog parka mogu uživati i u panoramskom pogledu na grad.

9. Luksemburški park je smešten u blizini Latinske četvrti u Parizu. Izgrađen je oko istoimene palate i jedno je od najromantičnijih mesta na kojima se okupljaju Parižani i turisti iz celog sveta. Ovaj park je prepoznatljiv po osmougaonom jezercu, omiljenom među decom, kao i po voćnjaku u kojem postoji preko 180 stabala pomorandži, urmi, nara i lovora. U Luksemburškom parku se osim prelepih fontana, od kojih je najpoznatija barokna fontana Mediči, nalazi i veliki broj skulptura slavnih i istorijskih ličnosti, među kojima su ličnosti iz grčke mitologije, francuski vladari, slavni kompozitori i književnici.
 
10. Kraljevska botanička bašta u Melburnu ima impresivnu kolekciju od oko 50000 vrsta biljaka, među kojima su različite vrste kaktusa, ruža, kamelija, eukaliptusa, egzotičnih biljaka poreklom iz južne Kine i mnogih drugih interesantnih biljnih vrsta. Osim prelepog drveća i cveća, u ovom parku su se odomaćili crni labudovi, kao i različite vrste ptica. Tokom toplih meseci, na prostoru Kraljevske botaničke bašte odigravaju se različita kulturna dešavanja, kao što su izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije i slično. Ovaj egzotični park je i omiljeno mesto za fotografisanje mladenaca.

Нема коментара:

Постави коментар