Translate

28. 9. 2016.

Andrićgrad


Andrićgrad je zdanje inspirisano likom i delom srpskog nobelovca Ive Andrića. Nalazi se u srcu Višegrada, na poluostrvu između dve reke: Drine i Rzava. Andrićgrad je nastao po ideji čuvenog reditelja Emira Kusturice, koji je osmislio ovaj kameni grad, kojeg nazivaju i Kamengrad. Glavna zamisao je da se na ovaj način promovišu kultura, nauka i umetnost, kao i da se doprinese razvoju turizma ove regije, koja se može podičiti kako prirodnim bogatstvom, tako i kulturno-istorijskim nasleđem.

Andrićgrad liči na grad - muzej i zapravo predstavlja skup zdanja koja pripadaju različitim epohama i stilovima. Tu se prepliću objekti izgrađeni u vizantijskom, renesansnom, otomanskom stilu, a ima i elemenata klasicizma. Desno od ulaza je Vizantijski dvor, dok se sa druge strane nalazi Turski trg. Andrićgrad je besprekorno sređen i deluje nostalgično jer nas vraća u neka prošla vremena, podseća nas na motive i likove iz romana Ive Andrića, kao i na neke važne istorijske događaje. Na centralnom trgu Andrićgrada nalazi se spomenik Ivi Andriću, a malo dalje su spomenici Nikoli Tesli i Njegošu. Pažnju su mi privukli natpisi na ovim spomenicima. Na spomeniku Njegošu piše da je „tragični junak kosovske misli“, a na spomeniku Tesli, osim matematičkog izraza za jedinicu Tesla, stoje reči ovog genijalnog naučnika: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to djelo jednog Srbina.“  

U Andrićgradu postoje Andrićev institut, crkva, hotel, galerija, juvelirnica, bioskop, knjižara, banka, apoteka, kafići, restorani, ćevabdžinica, pekara, picerija, pivnica, poslastičarnica... a u planu su i drugi objekti. Ovde se tokom cele godine organizuju mnogobrojna kulturna dešavanja, poput sajmova i promocija knjiga, izložbi slika i fotografija.

Na samo 300 m od Andrićgrada je čuveni Most Mehmed-paše Sokolovića, jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika na ovom području, na čijoj istoriji je zasnovan roman Ive Andrića „Na Drini ćuprija“, nagrađen Nobelovom nagradom.

Нема коментара:

Постави коментар