Translate

26. 9. 2016.

Manastir Dobrun


Manastir Dobrun, u izvorima poznat i kao Kruševo, je Manastir Uspenja Presvete Bogorodice. Pripada Dabrobosanskoj mitropoliji, a nalazi se na putu ka Višegradu, od kojeg ga deli 12 km. Smešten je u klisuri reke Rzav, koja se u Višegradu uliva u Drinu. Manastir se lako uočava s puta i ima pristupačan prilaz. Ovaj brdsko-planinski kraj je sam po sebi veoma živopisan, a manastirsko dvorište je besprekorno sređeno. Belina manastirske fasade predstavlja kontrast u odnosu na okolno zelenilo i stene. 

Manastir Dobrun najverovatnije potiče iz četrnaestog veka, mada neki izvori tvrde da je nastao još u devetom veku, dok se po drugim podacima njegov nastanak vezuje za 1219. godinu. Ipak, najverovatnije je da su ga podigli župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar 1343. godine. Tokom vekova je doživljavao brojna stradanja. Prvi put su ga, krajem četrnaestog veka, razrušili Turci, a obnovili su ga despot Stefan Lazarević i kneginja Milica. Najveće razaranje manastira Dobrun desilo se tokom drugog svetskog rata, kada su u ovom manastiru Nemci skladištili oružje, da bi ga, pri povlačenju 1945. godine, digli u vazduh. Već sledeće godine manastir je obnovljen. 
 
U sklopu manastirskog kompleksa postoje ostaci tvrđave, crkva i konaci. Danas se tu nalaze i objekti novijeg datuma, kao što je Karađorđev konak u kojem postoje dva muzeja: Muzej Prvog srpskog ustanka i Muzej Mitropolije dabrobosanske, kao i mala kapela, posvećena svetom apostolu Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi kraljevske porodice Karađorđević. Na steni iza manastira, upečatljiv je spomenik Karađorđu, koji je izgrađen pored velikog belog krsta.

Нема коментара:

Постави коментар