Translate

10. 9. 2016.

Herceg Novi



Posle ravno deset godina od moje poslednje posete Crnoj Gori, posao me je odveo u dobro mi poznati Herceg Novi. Stari grad se nije pomerio s mesta, kao ni šetalište, a rekla bih da je i more tamo gde je bilo i ranije :). Ipak, iznikli su novi objekti, a stari su dobili novo ruho.

Boravak na moru početkom oktobra ima i prednosti i nedostataka. Srećom, ja sam tog oktobra videla samo prednosti jer osim toga što nije bilo gužve, vreme je bilo savršeno!

Bili smo smešteni u Vili Nautica, koja je manje od 100 m udaljena od obale i velikog šetališta Pet Danica. Ovo šetalište, dugo 6 km, povezuje Herceg Novi sa Igalom i Meljinama. Interesantno je da naziv Pet Danica potiče od pet skojevki, koje su stradale u drugom svetskom ratu, a imale su isto ime - Danica. Duž šetališta se s jedne strane pružaju uglavnom šljunkovite plaže u Herceg Novom i većinom peščane u Igalu, a ima i nekoliko betonskih plaža, tako da svako može pronaći plažu po svom ukusu. Ovo šetalište krasi i bujna vegetacija, pa je jako prijatno šetati se čak i po najjačem suncu. Takođe je poznato kao staza zdravlja jer se šetnja ovom trasom često preporučuje kao deo terapije pacijenata, koji se nalaze na lečenju u Igalu. U centru šetališta je gradska luka, a preko puta nje je Škver - trg na kojem je tokom celog leta vrlo živahno. U neposrednoj blizini Škvera, iznad šetališta, upadljiva je tvrđava Forte Mare, koja bar meni izgleda lepše iz daljine, nego „iznutra“. Ispod ove tvrđave je šljunkovito-peščana plaža Žalo. Tokom leta se na njoj, kao i na još nekim plažama, u večernjim satima organizuje festival pod nazivom After beach parties, ali tih žurki u oktobru nije bilo.

Uz šetalište postoje i brojni hoteli, apartmanski smeštaj, restorani, barovi i prodavnice... Par puta smo svratili u restoran Tri lipe, koji se nalazi na samo nekoliko koraka od gradske luke i šetališta Pet Danica. Ovaj restoran nam je privukao pažnju zbog debelog hlada koji je nezamenljiv u vrelim danima. Hlad prave stara stabla lipa, koje se nalaze u bašti restorana i po kojima je restoran i dobio naziv. Ambijent restorana je mediteranski sa brojnim jugonostalgičnim detaljima. 

Stari grad u Herceg Novom je veoma lepo sređen, može se reći da sija. I u oktobru je glavni trg bio pun meštana i turista, mada sam sigurna da je bila mnogo manja gužva nego u jeku sezone. Da bismo došli do najsevernijeg dela starog grada, gde se nalazi tvrđava Kanli kula, morali smo da pređemo mnogo stepenika. Zato smo bili „nagrađeni“ fantastičnim pogledom na herceg-novski zaliv. Prema putopisima Evlije Čelebije iz 1664. godine, gde se prvi put pominje ova tvrđava, navodi se 1539. kao godina njenog nastanka. Kanli kula u prevodu sa turskog znači krvava kula, a naziv je dobila po zatvoru koji se tu nalazio. Kanli kula je rekonstruisana 1966. godine i danas centralni deo ove tvrđave zauzima letnja pozornica u kojoj se održavaju različite manifestacije, poput koncerata, filmskih i muzičkih festivala. Prvi put sam na Kanli kuli bila sad već daleke 2002. godine na festivalu Sunčane skale.

Oko dva kilometra istočno od centra Herceg Novog nalazi se park Savinska Dubrava u kojem je podignut manastir Savina. Ne zna se da li je lepše prirodno okruženje u kojem se nalazi ovaj manastirski kompleks ili je lepši pogled, koji se odavde pruža na zaliv u Herceg Novom.

Najveća plaža u opštini Herceg Novi smeštena je na kraju šetališta u Igalu i to je čuvena blatna plaža, koju neki nazivaju i stara banja. Ova plaža je sastavljena od peska, odnosno blata, čija je lekovitost potvrđena još 1930. godine u laboratoriji francuskog lečilišta Viši. Igaljsko blato je pre svega pogodno za lečenje reumatskih oboljenja, mada prija i onima koji nemaju takvih problema :). Zapravo, dugi niz godina se koristi za različite medicinske i kozmetičke tretmane. Na samo nekoliko koraka od početka Blatne plaže, nalazi se Konoba Ilijada, koja mi je ostala u sećanju po neobičnoj dekoraciji, kao i po dobroj mediteranskoj klopi.

 


U Herceg Novom sam istinski uživala u poslednjim trzajima leta, koristila svaki sunčev zrak, bila među retkim kupačima, često i jedina u vodi. Poslednje trenutke boravka u Herceg Novom, provela sam na Ćorovića plaži, koja se takođe nalazi uz šetalište Pet Danica, nedaleko od centra Herceg Novog. Na ovoj plaži sam se svečano pozdravila sa letom, koje je te godine neobično dugo trajalo. Ostali su lepi utisci o novom Herceg Novom.

Нема коментара:

Постави коментар