Translate

13. 9. 2016.

Trikovi pri kupovini avio karata


Ranije je važilo pravilo da ako rezervišete let u poslednjem trenutku možete dosta uštedeti na karti jer avio kompanije po svaku cenu žele da prodaju prazna mesta. Sada to više nije slučaj s obzirom da postoji veliki broj poslovnih putnika koji organizuju putovanja u kraćem vremenskom roku i koji su spremni da plate velike sume novca za avionsku kartu. Međutim, mnogi tvrde da je i dalje utorak najbolji dan za kupovinu avio karata jer do tada avio kompanije znaju kako stoje sa prodajom karata za vikend letove, pa ako imaju nepopunjena mesta, ponudiće određene popuste za te letove. Novija istraživanja su pokazala da je najbolje vreme za rezervaciju karata oko sedam nedelja ranije za kraće destinacije (na primer za letove koji traju manje od 2 ili 3 sata) i oko 18 nedelja unapred za letove ka dalekim destinacijama.

Da biste bili u toku sa akcijskim ponudama, koje omogućavaju putnicima da u ograničenom vremenskom periodu rezervišu avio karte po nižim cenama, najbolje je da se prijavite na veb sajtove avio kompanija koje nude letove ka destinacijama koje vas zanimaju. Dobijaćete malo više e-mail poruka ali neke od njih vam mogu doneti veliku uštedu. Pojedine avio kompanije nude sezonske popuste, druge nude popuste za rezervacije koje se obavljaju određenim danima u nedelji, dok neke avio kompanije nude velike popuste za kupovinu karata na dan rođendana avio kompanije. Dešava se da akcije podrazumevaju popuste na čekirani prtljag, koji nije mala stavka kod low-cost kompanija ili čak mogućnost kupovine dve karte po ceni jedne. Pojedine avio kompanije za svoje članove iz svog kluba putnika nude značajno niže redovne cene i dosta češće akcijske popuste, što se isplati ako više puta godišnje putujete istom avio kompanijom.

Iako je jednostavnije kupiti povratnu avio kartu, ponekad je jeftinije kupiti kartu u jednom smeru preko jedne avio kompanije, a kartu za povratak preko druge avio kompanije. Pri tome treba voditi računa o pravilima vezanim za dozvoljeni besplatni prtljag, pošto svaka kompanija ima svoja pravila. Pitanje besplatnog prtljaga i prtljaga koji se plaća je posebno važno u slučaju low-cost kompanija jer osnovna cena ne uključuje čekirani prtljag, pa je potrebno izračunati punu cenu sa prtljagom koji vam je potreban i uporediti je sa cenom drugih avio kompanija na istoj relaciji. Ponekad su razlike veoma male, dok se u drugim slučajevima ipak postižu velike uštede kupovinom avio karata preko low-cost kompanija. Dimenzije besplatnog ručnog prtljaga je veoma važno proveriti pre nego što krenete na put jer ukoliko kofer koji želite da prenesete beslatno ili po određenoj tarifi koju ste unapred platili, na aerodromu ne može stane u korpu koja je za to predviđena, moraćete da platite određenu nadoknadu koja obično nije mala. U slučaju kupovine avio karata koje nude low-cost kompanije treba voditi računa i o drugim detaljima jer se sve dodatno naplaćuje. Sve te stavke su vrlo jasno naznačene na online obrascima za kupovinu avio karata. Takođe je važno da se čekirate online bar 3 sata pre planiranog leta i da odštampane karte ponesete sa sobom na aerodrom. Online čekiranje je besplatno, a čekiranje na aerodromskim šalterima low-cost kompanija može prilično da košta.

Нема коментара:

Постави коментар