Translate

26. 2. 2017.

Ajfelova kula



Gotovo da ne postoji razglednica Pariza na kojoj nema Ajfelove kule. Uprkos tome što je u početku izazivala negodovanje Parižana i što je prvobotni plan bio da se posle dvadeset godina sruši, Ajfelova kula je već decenijama glavni simbol Pariza. Izgrađena je 1889. godine, povodom stogodišnjice Francuske revolucije, a naziv je dobila po projektantu Gistavu Ajfelu, iako je idejni tvorac tornja bio Moris Kešlen, koji za to na žalost nikad nije dobio odgovarajuće priznanje. Do 1930. godine to je bila najviša zgrada na svetu. Interesantno je da je Ajfelova kula prvobitno bila namenjena Barseloni ali je tadašnja vlast odbila projekat izgradnje tornja.

Ajfelova kula se svakih sedam godina premazuje radi zaštite od korozije. Međutim, boja Ajfelove kule nije baš uvek ista i varira od nijansi sive do bakarno-braon boje, a prvobitno je kula bila crvena. Čak se i visina tornja menja i u zavisnosti od temperature vazduha može varirati do 15 cm.

Ajfelova kula je lepa preko dana ali je još lepša uveče, posebno kada se uključi light show, koji se dešava na pun sat i traje 5 minuta. Obično se tada na Marsovim poljima okuplja najviše ljudi da bi uživali u spektakularnom prizoru. Danas se širom sveta mogu videti njene razne replike ali je jedna i jedinstvena Ajfelova kula u Parizu.

Нема коментара:

Постави коментар