Translate

18. 7. 2017.

Leptokarija


Leptokarija je jedno od letovališta koje naš narod obožava i rado posećuje. U ovom mestu sam letovala pre tačno deset godina i još tada su bili dominantni srpski i makedonski turisti. Osim lepe plaže i prijatne morske vode, u živom sećanju mi je ostao i veoma simpatičan beach bar, meduza koju sam prvi i poslednji put videla u Leptokariji, kao i otimanje oko krpica na sniženju u radnjama duž pešačke zone Leptokarije, što se obično dešavalo u večernjim časovima.

Razlozi za popularnost ovog letovališta su blizina Soluna (95 km je udaljena od Soluna) ali i izuzetno čist vazduh koji odlikuje Leptokariju jer se nalazi u podnožju najviše planine u Grčkoj, Olimpa. Treći razlog (ili za nekoga prvi) su povoljne cene smeštaja i paket aranžmana za letovanje u ovom mestu, kao i pristupačne cene hrane, pića i drugih potrepština.

Leptokarija je prugom podeljena na dva dela. Svakako je bolje birati smeštaj ispod pruge i što bliže plaži. Više se ne sećam naziva apartmana u kojem sam tada boravila ali se sećam da je lokacija bila odlična, što se nije moglo reći za sobu koja je bila veoma skučena.

Leptokarija nudi raznolike mogućnosti za kvalitetan odmor i provod, pa je dobar izbor i za porodice i za letovanje u društvu. Može se reći da je prilagođena svim generacijama. Duž šetališta pored mora nižu se kafići i restorani, a u ovom mestu ima i nekoliko klubova u kojima je zagarantovan dobar noćni provod.

Gradska plaža u Leptokariji duga je oko 5 km i ima lepih i manje lepih delova. Kombinovana je, tj. peščano-šljunkovita. Na dvadesetak minuta hoda od gradske plaže nalazi se plaža Milos, a za moj ukus najlepša plaža u okolini Leptokarije je plaža Skotinas, koja je smeštena na oko 5 km od centra Leptokarije. Sve ove plaže odlikuje kristalno čista i topla voda. Za mene je najveće uživanje bilo plivanje u jutarnjim satima dok još nema nikoga u moru. Na gradskoj plaži je voda znala da se zamuti popodne i predveče. Sve plaže su opremljene ležaljkama i suncobranima, koji su u vlasništvu beach barova, a takođe postoje delovi gde možete postaviti svoj suncobran.

Južno od Leptokarije nalazi se letovalište koje je još više prilagođeno mirnom porodičnom odmoru. To je Nei Pori sa prelepom prostranom peščanom plažom i plitkim plićakom, idealnim za mališane. Još bliži Leptokariji je Platamon i čuvena tvrđava, koju su izgradili Vizantinci u dalekom XIII veku.

Iz Leptokarije se često organizuju izleti za obilazak Olimpa, Meteora i Skijatosa. Između ostalog, Leptokariju pamtim po neuspešnom izletu za Skijatos i čekanju ispred agencije pred svitanje. Novac nam je uredno vraćen, a umesto izleta za Skijatos, na kojem i ne bih videla mnogo od ostrva, na Skijatosu sam letovala nekoliko godina nakon Leptokarije.

Нема коментара:

Постави коментар