Translate

20. 7. 2017.

Paksos i Antipaksos


Iako su najmanja u Jonskom moru, Paksos i Antipaksos su ostrva sa bogatom istorijom i nestvarnom lepotom, koja važe za jednu od najskrivenijih tajni Mediterana jer još odolevaju masovnom turizmu. Jedini način da do njih dođete je morskim putem. Ova bratska ostrva se najčešće obilaze u paketu. Ako dođete na jedno, morate videti i drugo. Ne samo da su Paksos i Antipaksos biseri Jonskog mora, već se ubrajaju i među dvadeset najlepših ostrva na svetu! Mogu se posetiti u brodskoj turi koja se preko leta redovno organizuje sa Krfa, iz Parge ili iz nekog drugog obližnjeg mesta.

Ova ostrva su krečnjačke građe i zbog toga je na plažama duž obala Paksosa i Antipaksosa beli šljunak i pesak, koji u kontrastu sa tirkizno plavom bojom mora predstavlja raj za oči i dušu, a čista i topla morska voda je pravi užitak za sva čula. Pejzaži na prilazu ostrvima su fantastični! Smenjuju se skrivene pećine, lagune i špilje…

Uplovljavanje u luku glavnog mesta na Paksosu, Gaiosa, takođe je poseban doživljaj. Osim morskog plavetnila i simpatičnih taverni, u ovom mestu su vredni pažnje muzej i galerija. U neposrednoj blizini se nalaze ostrvo Panagia i ostrvo Svetog Nikole, na kojem se ističe Venecijanska tvrđava izgrađena na osnovu nacrta čuvenog Leonarda da Vinčija ali je za obilazak ove tvrđave potrebno dobiti dozvolu od opštine. Od ostalih mesta na Paksosu, interesantno je selo Laka na severnoj strani ostrva, a na istočnoj obali ribarsko seoce Logos sa tavernama popularnim i među meštanima i među turistima.

Na Paksosu postoji veliki broj staza za pešačenje, a s obzirom da je ovo ostrvo dugo 8 km i široko 4 km, celo ostrvo se može prepešačiti. Na Paksosu ima oko 2500 meštana, a ni turista nema previše. Iako ovo ostrvo garantuje miran odmor daleko od gužve, na Paksosu se jednom godišnje organizuje muzički festival, obično krajem avgusta ili početkom septembra, što dodatno privlači turiste, a Paksos je takođe deo Evropske mreže „kulturnog sela“, zajedno sa još nekoliko mesta u Evropi.

Antipaksos se nalazi 2.5 km južno od Paksosa. Ovo ostrvce je duplo manje od Paksosa. Dugo je 4 km, a na najširem delu nije šire od 2 km. Stalno naseljenih stanovnika na ovom ostrvu ima svega dvadesetak. Dakle, radi se o ostrvu sa potpuno netaknutom prirodom, sa tek ponekom kućom i tavernom i sa puno vinograda. Da nije brodova punih radoznalih turista, koji uplovljavaju na najlepše plaže Antipaksosa, moglo bi se reći da je ovo skoro kao pusto ostrvo, tačnije ostrvce :). Na Antipaksosu se po svojoj izuzetnoj lepoti izdvajaju tri plaže: Vrika sa bleštavo belim peskom i Mesovrika i Voutoumi, koje su šljunkovite plaže. Ne postoje reči kojima bi se mogle opisati nijanse morskog plavetnila i prozirnost Jonskog mora koje zapljuskuje obale Antipaksosa. To jednostavno treba doživeti!

Нема коментара:

Постави коментар