Translate

21. 10. 2017.

Kušadasi


Za moje prvo letovanje u Turskoj logično je bilo da krenem “od početka”, tj. da izaberem Kušadasi jer je to nama najbliže tursko letovalište, iako 1300 km od Beograda ne deluje naivno posebno kada se putuje autobusom. Kušadasi je svoj sadašnji naziv dobio po Ostrvu ptica – danas poluostrvu koje je sprudom spojeno sa obalom i nalazi se nedaleko od centra grada. Centralni deo ovog poluostrva zauzima tvrđava iz petnaestog veka, okružena zidinama, koja je postala jedan od glavnih simbola Kušadasija.

Kušadasi je popularan kako zbog svojih prostranih peščanih plaža, tako i zbog velikog i raznovrsnog izbora ukusne hrane i dobrog noćnog provoda. Pri tom letovanje u Kušadasiju nije privilegija bogatih već tu mogu uživati i oni koji raspolažu veoma ograničenim budžetom za letnji odmor. Sve to skupa ovo letovalište čini jednom od omiljenih letnjih destinacija turista iz Srbije. Čak se jedna ulica u centru grada naziva Srpska ulica. Većina meštana su prave poliglote i naravno da se sporazumevaju i na srpskom jeziku.

Stari deo grada predstavlja splet uskih ulica i prepun je restorana, barova i prodavnica najrazličitijih proizvoda. Svi kafići i restorani se nadmeću u tome ko će privući više turista, pa tako nude popuste za pića, specijalne menije, posebne šou programe itd. Slično važi i za prodavnice suvenira i odevnih predmeta od kože i krzna, kao i za brojne zlatare. Posebna atrakcija je Veliki Bazar, gde prodaju sve i svašta, pa svako može pronaći nešto po svom ukusu i u skladu sa svojim džepom. I svuda je „plavo oko“ kao zaštitni znak i amajlija. U prodavnicama se podrazumeva cenkanje i prodavci se ponašaju kao da ste im prijatelji koji su došli u kućnu posetu, pa vas služe čajem i ratlukom.

Osim u starom gradu, u Kušadasiju je najviše zastupljen evropski i mediteranski stil gradnje, što se može primetiti po brojnim hotelima novijeg datuma. Klasičan orijent se pre može namirisati nego videti jer sa svih strana dopiru egzotični mirisi nacionalnih kulinarskih specijaliteta.

Javni saobraćaj u Kušadasiju je organizovan tako da gradske i prigradske zone, uključujući i najpopularnije plaže u okolini, pokrivaju dolmuši. Iako postoje obeležena stajališta, dolmuše možete zaustaviti i na neoznačenim mestima, pa ako imaju prostora za putnike, bez problema će vas pokupiti.

Što se tiče plaža u Kušadasiju, sve su peščane i kompletno opremljene suncobranima i ležaljkama. Gradska plaža je najlošija, a popularnije su: Ladies beach, Long beach, Green beach, Diamond Gold beach, Silver Sand, Kustur, Pamucak i Love beach. Ja sam sa drugaricom bila smeštena u neposrednoj blizini Ladies beach, na kojoj je nekada samo ženama bilo dozvoljeno kupanje, pa otuda i njen naziv. Od svih plaža, ne računajući gradsku, Ladies beach je najbliža gradu. Pre podne je na ovoj plaži čista voda i divno je za plivanje, a popodne je veća gužva i veći su talasi, pa se tada voda uglavnom zamuti. Ladies beach je okružena brojnim restoranima i barovima i tu je sve podređeno turistima.

Long beach je, kako joj ime kaže, duga i široka plaža, na kojoj ima dosta talasa, posebno popodne. Prilagođena je ljubiteljima vodenih sportova i porodicama sa decom zbog mini akvaparka koji se tu nalazi. Green beach je manja plaža koja je dobila naziv po travnatoj površini na uzdignutom delu iznad plaže, gde su takođe postavljeni suncobrani i ležaljke. Zbog glasne muzike i sportskih aktivnosti na plaži, a pre svega odbojke u plićaku, zabava na zelenoj plaži je zagarantovana. Kustur beach je jedna od najlepših plaža, a posebno su impresivni zalasci sunca na ovoj plaži. Na krstarenju zalivom oko Kušadasija, kupala sam se na još nekoliko lepih plaža i uvala, mada to krstarenje najviše pamtim po đuskanju uz raznorazne svetski poznate hitove, tursku popularnu muziku i naš turbo-folk, u čemu je prednjačio jedan vrlo okretan i razgiban stari čikica, koji je bio prava atrakcija na brodu.

Iz Kušadasija se organizuju različiti turistički izleti, od kojih su najatraktivniji izleti u nacionalni park Mili, Pamukale, Efes i jedan od dva velika akvaparka. Kada sam ja letovala u Kušadasiju, Adaland je bio jedini akvapark u okolini i važio je za najbolji akvapark u Turskoj. Sada postoji i Aqua Fantazy, koji je, sudeći po komentarima, trenutno popularniji. Ja sam se na Adalandu sjajno provela, a nekom sledećom prilikom ću možda posetiti i Aqua Fantazy. Izlet na Efes i Pamukale meni je bio najupečatljiviji. Posle obilaska Artemidinog hrama u Efesu, jednog od sedam svetskih čuda antičkog sveta, prepustili smo se čarima termalnog bazena hotela PAM, gde je bio organizovan ručak. Nakon kupanja nastavili smo do lokaliteta Hijerapolis, pa do Kleopatrinog kupatila, gde ako želite da se podmladite, to morate i da platite, naravno :).
 
I na kraju smo obišli
“dvorac od pamuka” - Pamukale, jedno zaista posebno i nesvakidašnje mesto. Čuvene bele stene su toliko impresivne da nijedna fotografija ne može da dočara doživljaj uživo. Dok smo se spuštali niz brdo kroz krečnjake, obišli smo sve prirodne bazenčiće sa teremalnom vodom, koja je bogata solima i veoma zdrava za kožu. U podnožju smo svratili u jedan autentičan turski restoran gde se sedi na podu, a po svim zidovima su načičkani vezeni stoljnjaci, ćilimi i drugi ručni radovi. Za neki drugi put ostavljam nacionalni park Mili i drevne istorijske spomenike Didim i Milet.

Нема коментара:

Постави коментар