Translate

31. 12. 2017.

Garda


Najveće jezero u Italiji - Garda veoma je popularna turistička destinacija među različitim tipovima turista jer okolina jezera obiluje brojnim sadržajima koji su interesantni putnicima svih uzrasta i interesovanja. Izležavanje na obali, degustacija čuvenih italijanskih vina, šetnja, krstarenje jezerom, vožnja rolerkosterima, biciklizam, surfovanje, planinarenje, penjanje po stenama… neke su od omiljenih aktivnosti posetilaca jezera Garda.

Mi smo Gardu posetili jednog sunčanog februarskog dana. Vreme je bilo prijatno ali sigurna sam da je preko leta mnogo lepše. Kažu da ni u jeku letnje sezone nije preterano vruće zbog prijatnog vetra „ora“, koji svakodnevno pirka. Ovo jezero, površine 370 km2, osim što je idealno mesto za odmor i rekreaciju tokom skoro cele godine, može se pohvaliti brojnim istorijskim zdanjima, kao uostalom i cela Italija.

Kada dolazite iz Verone, najbliže mesto na jezeru Garda je Peskjera del Garda. Mi smo išli nešto dalje, do mesta Dezencano del Garda, do kojeg se vozom iz Verone stiže za oko pola sata. U blizini Dezencana je takođe veoma posećeno mesto Sirmione, koje je prepoznatljivo po Katulovim pećinama, a tu se nalazi i zamak Skaliger sa srednjovekovnom odbrambenom lukom. Od pet ostrva, koliko ih ima na ovom prelepom jezeru, najveće je ostrvo koje se zove baš kao jezero - Garda, na kojem se nalazi dvorac iz osamnaestog veka.

Zabava za celu porodicu zagarantovana je u mestu Kastelnuovo del Garda, jer je tu smešten jedan od najstarijih i najpoznatijih zabavnih parkova u Italiji - Gardalend, u kojem postoje brojne adrenalinske atrakcije, kao što su: Plavi tornado, Magična palnina, Avantura sekvoja, Beg s Atlantide, Brod Kolorado i mnoge druge. Gardalend se poslednjih godina često pojavljuje u ponudi naših turističkih agencija, čak i u ponudi veb sajtova za grupnu kupovinu.

Na krajnjem severu jezera se nalazi Riva del Garda, a sa obe strane obale jezera, koje je dugačko skoro 52 km, postoji još mnogo manjih ili većih mesta u kojima se turisti mogu stacionirati. Ako ste ljubitelj vina, obožavaćete grad Bardolino, gde se nalazi Muzej vina sa čuvenim vinima iz ovog dela Italije, a tu su izložena i najbolja vina iz različitih krajeva sveta. Jezero Garda svakog prvog vikenda u septembru okuplja jedriličare iz celog sveta na tradicionalnoj jedriličarskoj regati - Ćento milja, koja se tu održava još od 1951. godine.

U blizini jezera postoje brojni luksuzni hoteli i lepo uređene vile. U nekima od njih su boravile slavne istorijske ličnosti, kao što su Gete, Kafka i Niče. Mocart je svoj prvi koncert održao u obližnjem gradu Rovereto, dok je Tomas Man inspiraciju za neka od svojih najpoznatijih književnih dela pronalazio upravo u okolini jezera Garda. Ovo jezero je svojevremeno bilo omiljeno i među članovima habzburške kraljevske porodice, o čemu svedoče hoteli sa dugogodišnjom tradicijom, kao što je hotel Lido Palace iz 1899. godine. 

Za kvalitetan obilazak svega zanimljivog na jezeru i u neposrednoj blizini potrebno je izdvojiti nekoliko dana. Mi, na žalost, nismo imali toliko vremena, ali nas je jezero sasvim očaralo, pa ćemo mu se sigurno vratiti kada nam se ukaže prilika za nešto duži boravak u okolini jezera Garda.

Нема коментара:

Постави коментар