Translate

15. 1. 2018.

Segedin


Iako je Segedin stari grad koji se može podičiti bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, među našim ljudima je najčešće prva asocijacija na Segedin - šoping. Lično mi se ne sviđa kada jedan tako lep grad dobije takvu etiketu i možda baš u inat tome u Segedinu nisam kupila baš ništa za poneti kući (čak ni magnet :)) ali sam se u Beograd vratila sa uspomenama koje nemaju cenu ;). 

Segedin je prvi grad na koji se nailazi kada se iz Srbije uđe u Mađarsku. To je centar južne Mađarske i četvrti je grad po veličini u Mađarskoj. Nalazi se u središtu Panonske nizije na obalama reke Tise, tačnije na ušću Mureša u Tisu. Naišla sam na interesantan podatak da je Segedin najsunčaniji grad u Mađarskoj. U Segedinu sam boravila za vreme novogodišnjih praznika i bilo je jako hladno ali jeste bilo sunčano, pa sam uprkos hladnoći uživala u šetnji gradom. 

Segedin ima lepe trgove, među kojima se izdvajaju: Trg Sečenji, jedan od najvećih trgova u ovom delu Evrope, prepoznatljiv po vrednim statuama, Trg Dugonič sa muzičkom fontanom i Trg Arad na kojem je najupečatljivija Kapija heroja posvećena vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Segedin je važan univerzitetski centar. Univerzitet u Segedinu jedan je od dva najbolja u Mađarskoj i nalazi se među prvih 100 u Evropi. Rektorat ovog Univerziteta smešten je na Trgu Dugonič, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi statua Andraša Dugoniča, pisca, matematičara i univerzitetskog profesora po kojem je ovaj trg dobio naziv. Njegova statua je interesantna po tome što je predstavljen tako da u ruci drži svoj prvi roman, koji je ujedno i prvi roman napisan na mađarskom jeziku - Etelka.

Najviše su me iznenadile građevine u Segedinu. Ima veoma impozantnih i dobro očuvanih građevina. Gotovo na svakom koraku se nalazi po neki objekat interesantne arhitekture. Palata kulture, Gradska kuća, zgrada Narodnog pozorišta i Sinagoga samo su neke od lepih građevina u Segedinu. Segedin ima čak i most uzdaha, skoro kao onaj u Veneciji! Taj most povezuje Gradsku kuću sa Gradskom skupštinom.

Ipak, najimpresivnija građevina u Segedinu je Katedrala, koja je četvrta najveća crkva u Mađarskoj. Slične je veličine kao Crkva Svetog Marka u Veneciji, što je još jedna sličnost sa Venecijom :). Po mom mišljenju, Segedinska katedrala je jedno od najlepših katoličkih zdanja koje sam do sada videla (a videh mnoge širom Evrope). U crkvi se nalaze interesantne skulpture, dekoracije i vitraži. Tu su i raskošne orgulje, koje su treće najveće orgulje u Evropi.

Iako je bilo hladno, prijala mi je šetnja uz Tisu. U čast insekata karakterističnih za ovu reku, Tiskog cveta, na šetalištu pored Tise postavljena je bronzana skulptura koja prikazuje ples tiskih cvetova. Duž šetališta se nalaze još neke interesantne statue, kao što je statua posvećena zlatnoj fudbalskoj reprezentaciji Mađarske iz pedesetih godina dvadesetog veka.
 
Nadomak centra grada nalazi se najveći i najposećeniji šoping centar u Segedinu - Arkad. Segedin je popularan ne samo za kupovinu garderobe, obuće i tehnike, već možda i više za kupovinu prehrambenih proizvoda, kao što su mesne prerađevine, sirevi itd. Jedna od omiljenih turističkih atrakcija u Segedinu je Muzej Pik salame i segedinške paprike, a bilo bi interesantno posetiti Segedin početkom oktobra, kada se održava Festival segedinške paprike.

Нема коментара:

Постави коментар