Translate

21. 1. 2018.

Verona



Najpoznatiji par ljubavnika koji su zbog svoje ljubavi izgubili živote, živeće večno u Šekspirovom delu i u Veroni, koju je čuveni pisac izabrao za mesto dešavanja zabranjene ljubavi. Iako u Veroni ima mnogo značajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti, ovaj grad ne bi ni izbliza bio toliko popularan da nije Romea i Julije. Šekspirova mašta je oživela u Veroni, a Italijani su znali kako da je iskoriste i dobro unovče.

Nezavisno od Romea i Juluje, Verona je lep i šarmantan, tipičan italijanski grad. Smeštena je na obalama reke Adiđo, preko koje postoji nekoliko simpatičnih mostova. Najstariji most u Veroni potiče čak iz prvog veka pre nove ere i to je Most Pijetra, poznat i kao Kameni most. Od ovog mosta vodi staza ka brdu San Pijetro, gde se nalazi istoimeni dvorac i vidikovac sa verovatno najlepšim pogledom na Veronu. Jedan od upečatljivijih pejzaža iz Verone je pogled na most i dvorac Kastelvekio, koji je u srednjem veku predstavljao glavno uporište vladajuće porodice u Veroni - Skaligeri. Danas u untrašnjosti dvorca postoji muzej sa brojnim eksponatima koji svedoče o značaju ovog utvrđenja.

Na najvećem trgu u Veroni nalazi se i njena najveća znamenitost - Arena, koja datira iz prvog veka i predstavlja treći po veličini rimski amfiteatar. Arena je u vreme Rimske imperije bila centralno mesto svih važnijih dešavanja, poput gladijatorskih borbi i predstava. I danas se, zbog izuzetne akustičnosti ovog prostora, u njenoj unutrašnjosti izvode brojne predstave, kao i baleti i opere.
 
Verona ima još nekoliko lepih trgova, katedralu iz dvanaestog veka, lepe i stare crkve, baroknu palatu Mafei, na čijem vrhu se nalaze statue grčkih božanstava, spomenik Danteu Aligijeriju, koji je jedan period svog života proveo u Veroni, čuvenu rimsku skulpturu Madone, Fontanu istine, Stub srama, kulu Lamberti, koja po visini nadmašuje sve ostale građevine u Veroni i mnogo drugih interesantnih zdanja, spomenika i detalja. Ali u uskim ulicama Verone, punim starina, postoje i brojne prodavnice savremenih brendova. U centru grada se nalazi pijaca sa interesantnim suvenirima i lokalnim proizvodima, kojima retko koji turista može odoleti :).
 
Ipak, doći u Veronu a ne posetiti Julujinu kuću nezamislivo je za jednog prosečnog turistu. Iako sebe nikako ne svodim na termin „prosečan turista“, za svoja dva boravka u Veroni, oba puta sam posetila tu čuvenu Julijinu kuću, ispred koje je uvek velika gužva. Na Julijinoj statui, koja se nalazi u dvorištu, ruke i grudi su joj perfektno izglačane od dodira svih koji veruju da će im se ispuniti želja ako je dodirnu. Zapravo, po legendi, ako žele da im se ispuni želja (neka ljubavna, naravno :)) muškarci treba da dodirnu Julijine grudi, a žene treba da je uhvate za ruku ili oko struka.

 
Zidovi u prolazu do Julijine kuće potpuno su išarani od potpisa miliona zaljubljenih parova, koji valjda na taj način žele da ovekoveče svoju ljubav, a tu su i katančići za „zaključavanje ljubavi“. Sve vrišti od romantike, a malo koga zanimaju činjenice o (ne)postojanju porodica Montegi i Kapuleti i o tome da je ta zgrada zapravo izabrana za Julijinu kuću i to tek 1930. godine. A možda to nije ni važno. Verona je svejedno čarobna, a Julijina kuća je jedno malo mesto na planeti gde je ljubav u prvom planu.

Нема коментара:

Постави коментар