Translate

14. 3. 2018.

Timanfaya


Najneobičniji predeo na ostrvu Lanzarote nalazi se na jugozapadnom delu ovog ostrva. To je nacionalni park Timanfaya, koji je poznat i kao vatrena planina. U ovom jedinstvenom prirodnom rezervatu nema ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, kao što je to uobičajeno za nacionalne parkove. Umesto toga, tu se nalaze vulkanske kupe, krateri, lava i očvrsla magma od koje su nastali neobični prirodni spomenici.

U osamnaestom i devetnaestom veku Lanzarote je doživeo masivne erupcije koje su plodno zemljište pretvorile u pustinju. Najviše je bio pogođen jugozapadni deo ostrva. Vatrena stihija je od ovog područja napravila pustoš ali mu je istovremeno dala jedinstvene oblike i kolorit. I pored toga, ima biljaka koje su se prilagodile nedostatku vode i temperaturama, koje na nekim mestima dostižu čak 400°C samo nekoliko metara ispod zemlje, a preživeli su i neki insekti, reptili i pojedine vrste ptica.

Ulaz u centralni deo ovog nacionalnog parka se naplaćuje. Može se rezervisati i pešačka tura u pratnji vodiča ili obilazak na kamilama. U središtu ovog vulkana postoji restoran El Diablo, čiji je idejni tvorac niko drugi do arhitekta Cesar Manrique, koji je najzaslužniji za uređenje gotovo svih najznačajnijih atrakcija koje nudi Lanzarote. Ovaj restoran je poseban ne samo po tome što se nalazi na mestu sa nesvakidašnjim pogledom, već i po tome što svu hranu pripremaju na roštilju postavljenom iznad otvora u zemlji kroz koji dopire toplota vulkana. Ipak, meni je najinteresantniji momenat obilaska Timanfaya bilo aktiviranje vodene pare u gejziru. Okupali smo se za tren oka bez ulaska u more ili bazen :).

Нема коментара:

Постави коментар