Translate

9. 4. 2018.

Maglič


Kada prolazite Ibarskom magistralom pažnju će vam sigurno privući tvrđava Maglič, koja se nalazi u podnožju planine Stolovi. Nije poznato kada je tačno izgrađen Maglič i o tome postoji nekoliko pretpostavki. Smatra se da je ovo utvrđenje podigao ili Stefan Prvovenčani početkom trinaestog veka ili njegov sin Stefan Uroš I sredinom trinaestog veka. Postoji i legenda po kojoj je ovu tvrđavu podigla supruga despota Đurđa Brankovića, koja je u narodu poznata kao Prokleta Jerina. U svakom slučaju, Maglič je izgrađen radi zaštite prilaza Ibarskoj dolini i odbrane manastira Žiče i Studenice. Prvi pisani podaci o tvrđavi Maglič pronađeni su u spisima arhiepiskopa Danila iz 1337. godine.

Danas je Maglič jedna od najbolje očuvanih srednjevekovnih tvrđava u Srbiji, što verovatno može zahvaliti nepristupačnom terenu na kojem je izgrađen. Postoje tvrdnje da je ovo utvrđenje dobilo naziv po magli kojom je često obavijen. Do Magliča se može stići samo peške, preko visećeg mosta, litica i strmih krivudavih staza, koje najviše liče na kozje. Najbolje je ići u planinarskim patikama, mada sam se ja na Maglič popela u papučama koje baš i nisu za takav teren ali izdržale su pentranje :).

U Maglič se može ući kroz dve kapije, a s jednog na drugi kraj tvrđave se dolazi drvenim stepenicama. Tvrđava se sastoji od osam kamenih kula, koje su povezane bedemima. Centralna kula Donžon, koja je najviša, kao i u ostalim srednjovekovnim utvrđenjima, koristila se kao osmatračnica. Ona ima oblik nepravilnog šestougla, dok ostale kule imaju kvadratne osnove. Unutar tvrđave su najznačajniji ostaci palate i crkve svetog Đorđa, zaštitnika utvrđenja. Iako je deo tvrđave Maglič rekonstruisan, potrebno je posvetiti mnogo više pažnje ovom vrednom utvrđenju sa ciljem očuvanja kulturne baštine i da bi u potpunosti mogao da se iskoristi njegov turistički potencijal.

Sa Magliča tradicionalno poslednje nedelje juna polazi najveselija povorka na vodama Srbije - Veseli spust, koja je važna ne samo zbog zabave već i zbog promovisanja prirodnih lepota i kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар