Translate

31. 3. 2018.

Ibarska dolina


Ibarska dolina, poznata i pod nazivima Dolina kraljeva i Dolina jorgovana, prati tok reke Ibar i prostire se kroz opštine Rašku i Kraljevo. Naziv Dolina kraljeva potiče od činjenice da se tu nalazio centar srednjovekovne srpske države. Tu su kraljevi stvarali srpsku državu, kao i brojne svetkovine, kojima se ovaj kraj vekovima diči. Dolina jorgovana je naziv koji ima romantičniju pozadinu, a takođe je vezan za srpskog kralja. Naime, kralj Uroš I je, kao znak velike ljubavi prema svojoj supruzi Jeleni Anžujskoj, odlučio da duž cele doline reke Ibar zasadi jorgovane, kako bi se kraljica osećala kao u rodnoj Provansi. Po tome je dobila naziv i jedna lepa manifestacija novijeg datuma - Dani jorgovana, koja se održava svake godine početkom maja pokraj reke Ibar.

Ibar izvire ispod planine Hajla i predstavlja prirodni put između Kosova i Metohije i centralne Srbije. Ova reka, duga 276 km, većim delom svog toka protiče kroz uske klisure, koje čine jedan od najvećih masiva serpentinita u Evropi. Ibarski kraj je poznat i po železničkoj i drumskoj magistrali, koje su izgrađene duž Ibarske doline i naravno naziv su dobile upravo po reci Ibar. Sa obe strane Ibra uzdižu se planine. To su čuveni nacionalni park i skijaški centar Kopaonik, zatim Stolovi i Željin, a sa druge strane Golija, koja je od strane UNESCO-a proglašena za prirodno dobro izuzetnog značaja i rezervat biosfere. Važnije pritoke Ibra su Raška i Studenica sa leve, a Sitnica i Jošanica sa njene desne strane. Ibar se kod Kraljeva uliva u Zapadnu Moravu i to je njena najveća pritoka. 

Dolina Ibra je vrlo živopisna i kao stvorena za fotografisanje. O bogatoj istoriji ovog kraja govore brojni kulurno-istorijski spomenici. Tu su smešteni najveći i najpoznatiji srpski manastiri, kao što su StudenicaŽiča, Đurđevi stupovi, SopoćaniStara i Nova Pavlica... Upečatljiv je i spomenik podignut u čast ibarskih junaka poginulih u prvom svetskom ratu.

Kada prolazite Ibarskom magistralom pažnju će vam sigurno privući tvrđava Maglič, odakle tradicionalno poslednje nedelje juna polazi najveselija povorka na vodama Srbije - Veseli spust. Na Ibru se krajem jula održava još jedna slična manifestacija novijeg datuma - Spust bez granica, koji se odigrava od Leposavića do Raške. Ibar ima i svoju plažu u Kraljevu, a Kraljevački kej na obali Ibra, sa simpatičnim splavovima, jedno je od lepših gradskih šetališta u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар