Translate

30. 4. 2018.

Vrnjačka banja

Od moje prve posete Vrnjačkoj banji, koja mi je u maglovitom sećanju, jer sam tada imala samo 6 godina, Vrnjačka banja se značajno promenila. Iz godine u godinu ovo naše najpoznatije i najveće banjsko lečilište dobija sve više sadržaja i poprima sve moderniji izgled. Ne znam ni sama koliko sam puta bila u Vrnjačkoj banji ali znam da sam skoro svaki put primetila neku novinu. Grade se novi hoteli, restorani, bazeni, spa centri, etno kompleksi. Šetalište je sve sređenije sa bogatom ponudom domaćih proizvoda i suvenira, a i sve je više turista u banji, među kojima je dosta stranaca.

Ono što se ne menja jeste bogatstvo lekovitih izvora, kao i priroda kojom je Vrnjačka banja okružena. Na osnovu arheoloških nalazišta, ustanovljeno je da je u Vrnjačkoj Banji postojalo lečilište još u doba Rimljana. Međutim, tek 1868. godina se smatra pravim početkom razvoja banje, kada je formirano Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima. To je bila prva turistička organizacija na Balkanu. Ubrzo je počela izgradnja banjskih kupatila, a narednih godina su polako počeli da niču prvi ugostiteljski objekti, vile i pansioni.

Danas se u Vrnjačkoj banji zna za 7 lekovitih izvora. Mineralna lekovita voda i blato koriste se za lečenje širokog spektra oboljenja, kao što su: bolesti jednjaka, želuca, mokraćnih kanala, bubrega, upala jetre i žučnih kanala, poremećaji u varenju, anemija, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, reumatske i ginekološke bolesti.

Prvi otkriveni izvor mineralne vode je Topli mineralni izvor, tzv. Topla voda, koji je smešten u centru banje. Kao što mu ime govori, voda sa ovog izvora je topla i njena temperatura iznosi 36.5°C. To je izvor najtoplije vode od svih izvora u Vrnjačkoj banji. Sudeći po arheološkim iskopinama, ovaj izvor je postojao još u praistoriji. Izvori Snežnik i Slatina otkriveni su krajem 19. veka. Snežnik se nalazi u neposrednoj blizini Vrnjačke reke. Temperatura vode ovog izvora je 17°C. Izvor Slatina je smešten u zoni Lipovačke reke i ima još nižu temperaturu vode - oko 14°C. Izvor Jezero se nalazi sa leve strane Vrnjačke reke, između izvora Snežnik i Slatina, pored malog jezera, odakle potiče njegov naziv. Temperatura vode sa ovog izvora je 27°C. Ova četiri izvora (Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero) koriste se u terapijama.

Osim njih u Vrnjačkoj banji i okolini su poznata još tri izvora mineralnih voda: Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Ta tri izvora su „najmlađa“, tj. najkasnije su otkriveni. Beli izvor i Borjak pronađeni su tek 1992. godine. Beli Izvor se nalazi kod ušća Lipovačkog potoka u Lipovačku reku. Mineralna voda ovog izvora ima temperaturu 29.5°C. Borjak je 700 m udaljen od Snežnika i predstavlja izvor vode čija je temperatura 17°C. Najmlađi izvor u Vrnjačkoj Banji je Vrnjačko vrelo, koji je pronađen 1999. godine. Nalazi se na pola puta između Kraljeva i Kruševca i iz njega izvire voda temperature 18.7°C. Vode sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo koriste se kao flaširane vode za piće.

Neosporno je da se turistička organizacija u Vrnjačkoj banji trudi da posetiocima pruži što više sadržaja. Na šetalištu se nalazi čuvena maskota Gočko, pored koje je obavezno fotografisanje :) i jedan od najpoznatijih mostova u Srbiji - most ljubavi, gde zaljubljeni parovi vezuju katance na kojima ispisuju svoja imena i time simbolično zaključavaju svoju ljubav, a ključ bacaju u reku.

Popularnosti Vrnjačke banje dosta doprinose manifestacije, od kojih neke tradicionalno privlače veliki broj turista iz zemlje i inostranstva. Iako u Vrnjačkoj banji tokom cele godine ima nekih dešavanja, najposećeniji događaji se odigravaju preko leta. To su Vrnjački karneval i muzički festival LoveFest. Vrnjački karneval se održava polovinom jula, čime se na veseo i originalan način obeležava datum osnivanja prve turističke organizacije na Balkanu (14.7.1868.). Na brojnim izložbama, koncertima, pozorišnim predstavama, sportskim dešavanjima, a pre svega na velikoj karnevalskoj povorci u okviru Vrnjačkog karnevala, svake godine okupi se preko dvesta hiljada posetilaca iz zemlje i sveta. Ovaj karneval je i dobitnik nagrade „Turistički cvet“. Nešto kraću tradiciju ima muzički festival LoveFest, koji okuplja poznate domaće i strane izvođače i održava se početkom avgusta pored Vrnjačkog jezera. Ova manifestacija je za kratko vreme dostigla veliki broj posetilaca. Lovefest će ovog leta biti održan tradicionalni deseti put, od 4. do 6. avgusta.

Prirodne lepote Vrnjačke banje i njene okoline takođe privlače veliki broj turista. Blizina planine Goč, Vrnjačka reka, Japanski vrt, Vrnjački park i jezero čine ovu banju idealnim mestom za odmor i opuštanje.

Нема коментара:

Постави коментар