Translate

31. 7. 2018.

Bogovinska pećina

Iako je jedna od najlepših i najdužih pećina u Srbiji, Bogovinska pećina je ostala skrivena i prilično nepoznata. U ovu pećinu ne možete doći nenajavljeni i bez pratnje jer je inače zaključana. Najpre sam pozvala turističku organizaciju opštine Boljevac, najavila mene i supruga i samo za nas dvoje (jer u tom trenutku nije bilo drugih zainteresovanih turista) organizovali su izlet u selo Bogovina gde se nalazi Bogovinska pećina.

Napolju je bilo veoma toplo, ali su nam ipak savetovali da ponesemo nešto sa dugim nogavicama i rukavima jer je u pećini temperatura konstantno 10°C. Od preko 6 km dugačke pećine, uređeno je samo 540 m staze koja je uzdignuta od rečnog korita i gde postoji pristup najlepšim dvoranama pećine. Tu se po bogatstvu pećinskog nakita izdvajaju Koncertna, Rudarska i Hajdučka dvorana.

Vodiči iz turističke organizacije Boljevca detaljno su nam objašnjavali istorijat pećine, specifičnosti svake dvorane i značenje pojedinih karakterističnih ukrasa. Koncertna dvorana je naziv dobila po svojoj akustičnosti, zbog čega je idealna za održavanje koncerata i drugih umetničkih sadržaja. Njen severni zid obložen je monumentalnim ukrasima, pa na taj način ceo prostor izgleda svečanije i impozantnije. Rudarska dvorana je posvećena rudarima iz rudnika koji je od pećine udaljen oko 2 km. Hajdučka dvorana je specifična po rozikastom stalagmitu visine 10 m, koji zapravo simbolizuje Hajduk Veljka, blizu kog se nalazi još jedan interesantan ukras - simbol Čučuk Stane.

U uređenom delu Bogovinske pećine nalazi se još nekoliko dvorana, kao što su Čegar, Nevesta, Kristalni svetlucavi slapovi i još nekoliko drugih. Pećina je impresivna ali jedino mi se nije svidelo to što osvetljenje u pećini nije baš najbolje. Nadam se da će to poboljšati u narednom periodu, kao i da će omogućiti nesmetan prilaz još nekim delovima pećine koji uopšte nisu osvetljeni i do kojih se sada može doći samo uz pratnju posebno obučenog vodiča i naravno uz obavezne lampe.
 

Нема коментара:

Постави коментар