Translate

20. 8. 2018.

Amalfi obala


Odakle god da je posmatrate, Amalfi obala izgleda bajkovito i nestvarno. Obilazak ove obale drumskim putem oduzima dah, bukvalno, ne samo zbog prelepih pejzaža, već i zbog vožnje po oštrim krivinama usečenim u strme litice. Iz morskog ugla je jednako fascinantna, a iz vazduha je možete celu obuhvatiti pogledom i opet mami uzdahe. Zato je treba videti i doživeti iz svih perspektiva!

Svih 40 km Amalfi obale, pribijene uz divlju planinu Lataro, izgleda baš kao na razglednicama. Smenjuju se mediteranska vegetacija, stenoviti grebeni, zalivi, uvale, pećine i raznobojne kuće i kućice, a sve to je uokvireno tirkizno plavim Tirenskim morem. Mesta duž obale su dobro povezana autobuskim i brodskim linijama i svako naseljeno mesto u regiji ima direktan pogled na more. Put uz obalu izgrađen je još 1850. godine, a mene je fasciniralo kako njihovi vozači voze brzo i vešto po tim opasnim krivinama.

Cela obala je dobila naziv po istoimenom gradiću Amalfi, koji predstavlja centar dešavanja u regiji. Nekada je Amalfi bio značajan pomorski centar, a danas je prestižno turističko mesto, gde letuju uglavnom oni sa dubokim džepovima. Mi ostali tu dođemo na izlet :). Ovo mesto ima neki svoj poseban šarm, interesantnu arhitekturu, simpatične barove i restorane i lepe plaže, koje su u sezoni dosta pretrpane turistima.

U najzapadnijem delu obale Amalfi nalazi se još jedno mesto kao iz bajke, Pozitano. Osim što je simpatično i šareno, takođe je papreno skupo mesto jer se, pri svom proputovanju kroz Italiju, tu obično stacioniraju turisti koji dolaze sa drugih kontinenata, među kojima je najviše Amerikanaca. Za Pozitano, kao i za druga mesta na Amalfi obali, karakteristično je da gde god da krenete, morate stepenicama. U središnjem delu Pozitana nalazi se uličica sa kamenim pločnicima i mnogobrojnim suvenirnicama, koja je specifična po bugenvilijama i ljubičastim visterijama i važi za jednu od najlepših malih ulica Mediterana.

Jedna od poznatijih atrakcija smeštenih uz Amalfi obalu je Vila Ruffolo, koja se nalazi u gradiću Ravelo. Poznata je po prelepom vrtu sa statuama, fontanama, palmama i mnoštvom raznobojnog cveća. Tokom leta u ovoj vili se organizuju izložbe, a u montažnom amfiteatru u bašti vile održavaju se koncerti klasične muzike.

Duž Amalfi obale ima još dosta atraktivnih mestašaca, kao što su Vietri sul Mare na krajnjem istoku Amalfi obale i Atrani, koji se nalazi u neposrednoj blizini Amalfija, a tu su i druga manja mesta sa simpatičnim plažama do kojih je najbolje doći brodom ili možda još bolje helikopterom :). O prirodnim lepotama i dragocenosti obale Amalfi govori i podatak da je 1997. godine postala deo svetske kulturne baštine UNESCO-a. Meštani su ponosni na svoj kraj i uvek su raspoloženi da se hvale istorijom Amalfi obale i drugim zanimljivostima vezanim za nju.

Нема коментара:

Постави коментар