Translate

13. 8. 2018.

Iskija

U Iskiju sam se uputila iz Sorenta iz čiste radoznalosti i želje da obiđem što više lepih mesta u Napuljskom zalivu. Na moje iznenađenje, Iskija mi se od svega u okolini, najviše svidela, možda baš zbog toga što nisam imala prevelika očekivanja. Iskrcali smo se u mestu Iskija Porto, koji je kako mu i ime kaže, lučki grad. U ovom mestu su duž luke načičkani restorani i barovi, pa tu ne možete ostati gladni :).

Zahvaljujući planini Epomeo, na Iskiji je izražena mikroklima. Za jug i zapad ostrva karakteristični su subtropski pejzaži, gde preovlađuju kaktusi i palme jer je tu suvlja i nešto toplija klima od severnog dela Iskije, gde ima mnogo više zelenila.

Iskija je vulkansko ostrvo i najpoznatija je po svojim izvorima tople i lekovite vode. Po najlepšim banjama i baštama izdvajaju se Forio i Lacco Ameno. Međutim, ja i moja saputnica na Iskiju nismo išle zbog spa programa ni zbog valjanja u lekovitom blatu (mada nemam ništa protiv toga :)) već smo nastavile ka jugu, konkretno ka mestu Sant’Angelo, koje važi za najfensi mesto na Iskiji.

Prvo što sam primetila, kad smo stigle u Sant’Angelo, bile su keramičke pločice, kojih ima svuda. Iskija je inače i poznata po proizvodnji keramike. Ceo Sant’Angelo je u keramičkim detaljima živopisnih motiva i boja. Stubovi, klupe i pločnici ukrašeni su šarenim keramičkim pločicama, kao i natpisi na kućama. U okviru ovog mesta upečatljiv je sprud koji vodi do poluostrva, a sa obe strane spruda nalaze se dve plažice.

Iskija Ponte je još jedno interesantno mesto na ovom ostrvu, koje je najpoznatije po Aragonskom zamku smeštenom na steni. Iako je pod sadašnjim nazivom poznat od petnaestog veka, ovaj zamak datira još od petog veka pre nove ere.

Plaže na Iskiji su mi se više svidele od plaža u ostalim delovima Napuljskog zaliva i samim tim mi se čini da je Iskija najbolji izbor za letovanje u ovom delu Italije. Na Iskiji ima simpatičnih zaliva, uvala i lepih peščanih plaža. Na nekim plažama smo viđale turiste koji opušteno stave ležaljke i stolice u morski plićak, pijuckaju koktel ili jedu sladoled i uživaju svim čulima. Posebno je interesantna plaža Fumarole, poznata po mlazovima vulkanske pare koji iz nje izviru. Pesak na ovoj plaži ima lekovito dejstvo, pre svega za reumatske bolesti i toliko je topao da meštani kažu kako su nekada pripremali hranu tako što su je zakopavali u pesak.

Mnogi poznati i bogati likovi često su boravili na Iskiji. Na ovom ostrvu se nalazi i čuveni „filmski“ hotel L'Albergo della Regina Isabella, koji je ugostio mnoge zvezde, kao što su Čarli Čaplin, Klark Gejbl, Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Marija Kalas i mnoge druge, koji su tu snimali filmove ili se samo odmarali, a svakako su uživali. I Angeli Merkel se Iskija posebno sviđa, pa tu ima svoj „mali“ posed.

Нема коментара:

Постави коментар