Translate

30. 11. 2018.

Golubačka tvrđava


Na ulazu u Đerdapsku klisuru, na desnoj obali Dunava, nalazi se tvrđava Golubački grad ili popularnije nazvana Golubačka tvrđava. Na različitim jezicima ova tvrđava ima različite nazive ali je u svakom nazivu osnova reč „golub“. Prema jednoj od legendi dobila je ime po vizantijskoj princezi Jeleni, koja je bila zarobljena u utvrđenju, pa je jedinu utehu nalazila u golubovima. Tačno vreme nastanka Golubačke tvrđave nije poznato. Jedino se zna da se prvi put pominje 1335. godine i da je imala strategijski i odbrambeni značaj.

Golubačka tvrđava je pozicionirana na mestu gde je Dunav najširi. U blizini tvrđave, na sred Dunava, upadljiva je stena visoka 5m, poznata kao Baba-kaj, što na turskom znači „pokaj se“. I za ovu stenu se vezuje legenda po kojoj je lepa devojka Golubana tu izgubila život jer je odbila turskog pašu koji se u nju zaljubio i pokušavao da je osvoji raskošnim poklonima. Nakon što ih je Golubana sve odbila, po pašinom naređenju, za kaznu je vezana za dunavsku stenu ne bi li se pokajala i tako je stena dobila prepoznatljivo ime.

Pre nešto više od deset godina, kada sam u sklopu jedne planinarske ture obilazila Golubac, tu je postojala samo tvrđava bez ikakvih okolnih sadržaja. Od 2014. godine se intenzivno radi na njenoj rekonstrukciji, tako da je Golubačka tvrđava danas turistički veoma atraktivna, kako zbog svoje lokacije, tako i zbog brojnih arheoloških otkrića koja su tu pronađena. Prilikom moje poslednje posete Golubačkoj tvrđavi, interesantna mi je bila izložba o predmetima koji su otkriveni tokom izgradnje novog tunela i obilaznice, kao i ostaci turskog kupatila i rimske kuće, koji se nalaze u okviru ovog lokaliteta.

Najavljeno je da će od marta 2019. godine biti omogućen ulaz u tvrđavu.

Нема коментара:

Постави коментар