Translate

25. 2. 2019.

Avala i Kosmaj

Od, verovali ili ne, preko 40 zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Beograda, Avala i Kosmaj se nalaze u kategoriji predela izuzetnih odlika. Osim ove dve planine, u Beogradu se još samo Veliko ratno ostrvo ubraja u predele izuzetnih odlika.

I Avala i Kosmaj su šumadijske planine sa brojnim i raznovrsnim biljnim vrstama, blizu jedna druge i na sličnim nadmorskim visinama. Najviši vrh Avale visok je 511 m, dok najviša tačka Kosmaja leži na 626 m nadmorske visine.

Obe planine su značajne ne samo zbog svoje divne, pitome prirode nadomak gradske vreve, već i zbog bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. Iako po prirodnim karakteristikama veoma slične, Avala i Kosmaj se razlikuju po kulturnoj i istorijskoj zaostavštini. Avala je nekada bila rudarsko područje, a ovde ostaci rudnika i danas postoje. Na ovoj planini se nalaze spomenici Neznanom junaku, Vasi Čarapiću, Sovjetskim veteranima i naravno čuveni Avalski toranj, koji predstavlja jedan od simbola Beograda. S druge strane, na Kosmaju su smešteni prelepi manastiri: Tresije, Kasteljan i Pavlovac.

Kosmaj je prava oaza mira, idealan za beg od gužve. Sve više ljudi iz javnog života gradsku kaldrmu menjaju za sela na obroncima Kosmaja, gde je pre svega vazduh čistiji, a život opušteniji.  

Avala je posećenija od Kosmaja, a svakako je više komercijalizovana, pre svega zahvaljujući Avalskom tornju. Avalski toranj je izgrađen početkom 60-tih godina prošlog veka. Pušten je u rad 1965. godine i važio je za jedan od najlepših televizijskih predajnika u Evropi. 1999. godine, tokom bombardovanja Beograda, Avalski toranj je srušen, da bi deset godina kasnije bio obnovljen. Telekomunikacioni značaj tornja danas je u velikoj meri zasenjen turističkim značajem. Na stodvadesetom metru tornja nalazi se restoran, iznad kojeg je terasa sa vidikovcem. Na Avali, posebno vikendom i kada je lepo vreme, ima dosta posetilaca. Najveća gužva je naravno, kod Avalskog tornja.

Na Avali i Kosmaju postoje brojne planinarske staze i planinarima je dobro poznat pešački noćni marš između Kosmaja i Avale, koji se tradicionalno održava noću, mada se organizuju i dnevne varijante ovog marša. Ukupna dužina koja se prelazi je 36-38 km.

Нема коментара:

Постави коментар