Translate

21. 5. 2019.

Neos Marmaras

Najlepši morski pejzaži na Sitoniji uokvireni su brdima. Neos Marmaras je tipičan spoj brda, borove šume i lepih plaža i samim tim je izuzetno simpatično mesto, kao stvoreno za fotografisanje. To je jedno od najrazvijenijih i najpopularnijih letovališta na zapadnoj obali drugog prsta Halkidikija.
 
Neos Marmaras je nastao iseljavanjem Grka iz Turske, koji su osnovali novi Marmaras, pandan ostrvu Marmarasu u blizini Istanbula sa kojeg su bili iseljeni u Grčku. Dugo je dominantna privredna grana u Neos Marmarasu bila poljoprivreda, a turizam je doživeo pravi procvat nakon otvaranja luksuznog hotelskog kompleksa Porto Carras i danas gotovo da nema meštanina Neos Marmarasa koji se ne bavi turizmom.
 
S obzirom da je interesovanje turista veliko, postoji i veliki broj smeštajnih objekata, prilagođenih najizbirljivijim turistima, kao i onima koji traže ekonomičniju varijantu letovanja. Dok se neki bave hotelijerstvom i izdavanjem vila i apartmana, drugi turistima nude hranu, piće, poslastice, suvenire... Neos Marmarasu svakako ne manjka restorana, kafića, poslastičarnica i suvenirnica. U ovom letovalištu ima i drugih turističkih sadržaja, poput luna parka, kartinga i onog besplatnog, najjednostavnijeg i meni najdržeg, šetališta, a to šetalište je dugo, vijugavo i povezuje nekoliko lepih plaža i uvala u ovom mestu.
 
Na najjužnijem delu grada nalazi se gradska plaža, koja je peščana sa prirodnim hladom. U vreme pune letnje sezone na ovoj plaži je velika gužva. Ko ne voli gužvu, može da prošeta do severnog dela Neos Marmarasa, gde se nalazi dugačka plaža Paradisos, koja je takođe peščana sa prirodnim hladom i nešto manjom posećenošću od gradske plaže. U vreme moje posete Neos Marmarasu, bili smo pošteđeni gužve jer je to već bio kraj sezone, pa smo uživali u praznim plažama.
 
Peške se, plažom, može doći do kompleksa Porto Carras ili obrnuto u našem slučaju, s obzirom da smo tu bili smešteni. Iz Porto Carrasa se pruža predivan pogled na Neos Marmaras. Južno od Neos Marmarasa nalazi se ostrvo Kelifos, koje posmatrano sa obale liči na kornjaču. U okolini ovog mesta ima još dosta lepih plaža koje treba obići, kako na zapadnoj obali Sitonije, tako i na njenom istočnom delu.


Нема коментара:

Постави коментар