Translate

31. 5. 2019.

Oceanografic, Valensija


Jedno od najatraktivnijih mesta u Valensiji, koje je pravi magnet za turiste, je Okeanografski muzej ili tačnije rečeno Okeanografski park, a skraćeno Oceanografic. Osmišljen je da nas vodi na putovanje okeanima i morima širom naše planete.

Spoljašnji izgled Okeanografskog parka osmišljen je na način kako to samo Španci umeju - upečatljivo i grandiozno, jer ništa manje se i ne očekuje od jedne španske atrakcije. Glavna zgrada Akvarijuma ima originalan krov u obliku ljiljana. Između različitih tematskih objekata, nalaze se jezerca u kojima sam videla kornjače, patke i najupadljivije, pink gracije – flamingose.

U jednom delu Okeanografskog parka predstavljena su mediteranska staništa, zatim je tu akvarijum koji posetiocima omogućava da se prepuste imaginarnom putovanju preko Atlantskog okeana, sve od zapadne obale - Bermuda do istočne obale Atlantika - Kanara. Veoma je interesantan i akvarijum posvećen biljnim i životinjskim vrstama Crvenog mora. U ovalnoj sobi nalaze se tropske zone kao što su Indo-Pacifik i Karibi. Zanimljivo mi je bilo da gledam kako ronioci ulaze u bazene da bi nahranili ribice i očistili akvarijume i kako se ribice brzo okupljaju oko njih.
 
Na letnjim temperaturama posebno prija obilazak polarnih okeana - Arktika i Antarktika. U delu posvećenom Antarktiku najinteresantniji su mi bili pingvini, a u imaginarnom Arktiku pravi hit su beli kitovi, koji i izgledom i ponašanjem podsećaju na delfine.
 
Naravno, Delfinarijumu Okeanografskog parka treba posvetiti posebnu pažnju. Sa svojih pet bazena, to je najveći delfinarijum u Evropi. Predstave sa delfinima se odigravaju nekoliko puta dnevno. Obavezno treba odgledati bar jednu predstavu sa predivnim i prepametnim delfinima. Oni su uigrani, razigrani i prave sjajan šou. Svakako sve pohvale zaslužuju i njihovi instruktori.

Нема коментара:

Постави коментар