Translate

30. 6. 2019.

Alikante

Jedno od atraktivnih španskih letovališta posetila sam u netipično vreme, krajem marta, a sunce je peklo kao da je jul ili je to bio samo moj utisak.

Do Alikantea se može doći svim saobraćajnim sredstvima. Meni i suprugu je bilo najjednostavnije da koristimo voz jer smo putovali iz Valensije. Vozom se iz Valensije dosta kraće putuje nego autobusom. Put je trajao oko 2 sata.

Nakon što smo napustili železničku stanicu u Alikanteu, uputili smo se, naravno, ka obali. Jedan od razloga što obožavam Španiju jesu duga i široka šetališta kojih ima u svakom španskom gradu. Explanada de Espana je jedno od centralnih šetališta u Alikanteu. To je bilo prvo šetalište na koje smo naišli. Prostire se paralelno sa lukom, oivičeno je visokim palmama i napravljeno od više od 6,5 miliona raznobojnih mermernih ploča, koje su svojevrsni simbol grada. Šare na pločniku imaju oblik talasa, pa sam imala utisak da hodam po šarenim talasima.

Većina turista u Alikante dolazi zbog prelepih peščanih plaža. El Postiguet je centralna i najposećenija plaža u Alikanteu. Nalazi se u blizini starog grada, iza luke. Uz ovu plažu se prostire šetalište sa brojnim kafićima, a sama plaža je prilično široka i posuta je finim peskom zlataste boje. Na njoj postoje zone rezervisane za bavljenje sportom kao što je odbojka na plaži, a ima i tobogana i drugih rekvizita za decu. Popularne plaže u Alikanteu i okolini su još i San Juan, Almadraba, Albufereta, Cabo de las Huertas, Saladares-Urbanova, kao i plaže na obližnjem ostrvcu Tabarca.

Nedaleko od obale i plaže Postiguet uzdiže se brdo Benacantil, na čijem se vrhu nalazi tvrđava Santa Barbara. Ovaj pejzaž je najupečatljiviji i najlepši u gradu, bilo da tvrđavu posmatrate sa plaže ili izbliza. To je jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Španiji, izgrađena u tri nivoa koji predstavljaju različite epohe. U okviru ove tvrđave nalaze se ostaci važnih građevina, kao što su: Dvorana Felipe II, Dvorište oružarnice, Kraljičin bastion itd. Sa tvrđave se pruža fenomenalan pogled na obalu i ceo Alikante.

Iako je Alikante pre svega letovalište, gde je sve podređeno uživanju na plaži i oko plaže, ovaj grad ima bogatu kulturnu ponudu i može se pohvaliti brojnim interesantnim muzejima, koji su turistički veoma atraktivni. Muzej Volvo Ocean Race, smešten u luci, u srcu Alikantea, jedinstven je u svetu jer omogućava interaktivan doživljaj nautičarskih takmičenja. Posetioci imaju priliku da prate brodove prilikom takmičenja i da kontrolišu trku.

Dok smo se peli ka tvrđavi Santa Barbara, primetila sam još jedan interesantan muzej - Muzej vode. Smešten je na jednom od tradicionalnih trgova, Plaza del Puente, uz ulaz u park Ereta, na obroncima brda Benacantil. Tu se nalazi i bunar Garrigos, a stalna postavka ovog muzeja posvećena je istoriji vode u Alikanteu. Od ostalih muzeja u Alikanteu izdvojila bih Muzej koride, Muzej posvećen festivalu Fogueres, Arheološki muzej i Muzej savremene umetnosti.

U Alikanteu ima dosta starih ali dobro očuvanih građevina. Casa Carbonell je jedna od najupečatljivijih građevina u gradu, a takođe su impozantne zgrada Gradske skupštine, Centralna tržnica i Arena za borbu sa bikovima, koja predstavlja jedan od najstarijih objekata te namene u regionu. Najstarija crkva u Alikanteu je Bazilika Santa Maria, a dosta stara je i Katedrala San Nicolas. Obe spolja izgledaju veoma upečatljivo.
 
Jedan od lepših parkova u Alikanteu je El Palmeral sa jezerom i vodopadima, gde se može iznajmiti čamac i iz najbolje perspektive uživati u prirodi. Neki od poznatih gradskih parkova su Canalejas park, Ereta i meni posebno simpatičan parkić na trgu Gabriel Miro, gde se nalazi glavna pošta.

Нема коментара:

Постави коментар