Translate

31. 7. 2019.

Manavgat


Najčešći izlet koji se organizuje iz turskog letovališta Side je krstarenje rekom Manavgat, na kojoj leži istoimeni grad, dosta veći od Sidea. Ova reka izvire na obroncima planine Taurus, a uliva se u Sredozemno more desetak kilometara istočno od centra Sidea.

Manavgat je turistima najpoznatiji po vodopadima koji se formiraju na ovoj reci. Kod vodopada je napravljeno izletište, koje mene više podseća na vašar. Ima puno štandova sa raznim suvenirima, slatkišima, ručnim radovima i ostalim mamiparama, kao stvoreno za instant turizam :). Tu se možete i osvežiti uz sladoled, kafu, ceđeni sok... Vodopadi su impresivni. Hlad okolnog drveća i huk vodopada predstavljaju kontrast peščanim plažama, koje se nalaze na samo par kilometara odatle. Priroda je bila veoma darežljiva prema ovom delu Turske.

Krstarenje rekom je poseban doživljaj. U brodić smo se ukrcali u gradu, gde postoji šetalište uz reku i stambeni objekti. Na tom šetalištu nije ni izbliza velika gužva kao u obližnjem letovalištu Side. Kako smo se udaljavali od grada, bilo je sve više ribara i ribarskih mreža. Tu sve deluje mirno, gotovo pusto i čini se da stanovništvo Manavgata živi veoma skromno.

Dok smo krstarili Manavgatom, pažnju su mi privukli piratski brodovi kojih na ovoj reci ima u svim varijantama i veličinama :). Približavajući se ušću reke Manavgat u Sredozemno more, nasuprot skromnim ribarskim mrežama, krenule su da se nižu luksuzne gromade od hotela. Osim što paraju oči veličinom i luksuznim eksterijerom, najinteresantniji je ustvari taj kontrast koji je očigledan u ovom delu Turske.
 
Na ušću nas je čekao roštilj. To je standardno kod svih brodskih izleta. Reka je bila dosta hladnija od mora iako ih razdvaja samo nekoliko metara. Plaža na ušću je jako lepa. Posuta je finim sitnim šljunkom i peskom zlataste boje. Morska voda je bila predivna za kupanje – i čista i topla, a plićak nije tako dugačak kao u Sideu. Osim nas sa tog jednog brodića i ljudi koji su nam pravili roštilj, nije bilo nikog više na plaži. Ova plaža je relativno dobro uređena. Na njoj su postavljeni suncobrani i ležaljke, čije se korišćenje ne plaća dodatno.

Нема коментара:

Постави коментар