Translate

29. 7. 2019.

Side


Zahvaljujući idealnom spoju mediteranske prirode, peščanih plaža, antičkih tekovina i savremenih luksuznih hotela, Side predstavlja jedinstveno letovalište, savršeno za miran porodični odmor, a ipak nimalo dosadno. Ovaj pristupačan i prepoznatljiv gradić smešten je između Antalije i Alanje. Turistima iz celog sveta najjednostavnije je da doputuju avionom do Antalije i da odatle za oko 1 ili 2 sata (u zavisnosti od prevoznog sredstva i toga da li ima usputnih stajališta) stignu u Side.

Stari grad Side je smešten na malom poluostrvu, koje je i sa istočne i sa zapadne strane okruženo dugim peščanim plažama. Na zapadnom delu, plaže su potpuno prekrivene peskom, plićak je dugačak i more je izuzetno prijatno za kupanje. Sa te strane se nižu luksuzni hoteli koje povezuje šetalište pored mora. Raskošni hoteli se nastavljaju i iza šetališta. Mi smo jedno veče bili uporni da pronađemo nastavak šetališta koji je ukucan u google mapama, ali izgleda da google nije uvek u pravu :). U svakom slučaju nas je naterao da se dobro ispešačimo i pređemo više od deset kilometara u cugu.

Istočni deo Sidea takođe krase duge i prostrane peščane plaže na kojima ima i malo šljunka. More je toplo i lepo za kupanje, kao i u zapadnom delu, jedino što je plićak kraći i gužva na plažama je manja.

Mi smo se ipak opredelili za kupanje na zapadnoj obali jer nam je tu bio i hotel. Bliže starom gradu, plaža je uska, a što se ide zapadnije plaže su sve šire. Nama se najviše svidela plaža kod hotela Nova Beach. U tom delu plaža još nije previše široka da bi na njoj bilo gužve, tako da nije bilo ni puno ljudi u moru, a ipak je na plaži bilo dovoljno mesta. Možda je presudno bilo to što su tu bili ogromni suncobrani. Sve plaže su uređene i na njima osim suncobrana i ležaljki, postoje česme, tuševi i kabine za presvlačenje. Na nekim plažama ima i toaleta, a na ostalima se podrazumeva da gosti koriste toalete najbližeg kafića ili restorana.

Osim lepih plaža i zagarantovanog kvalitetnog odmora u mnogobrojnim hotelima sa all inclusive uslugom, Side je poznat i po bogatom kulturno-istorijskom nasleđu. U antičkom Sideu nalaze se ostaci hramova, fontana, akvadukta i javnog kupatila, danas pretvorenog u muzej, sa statuama i sarkofazima iz rimskog perioda. Najupečatljiviji su amfiteatar iz drugog veka koji je jedan od najvećih u Turskoj i Apolonov hram, smešten iznad litice, na najisturenijem delu poluostrva u Sideu.

Stari grad je pun radnjica sa raznovrsnim proizvodima od kože i tekstila, a naravno da ima i pregršt ratluka i suvenira, među kojima dominira amajlija „plavo oko“. I u ostatku Sidea ima dosta mogućnosti za šoping. Pored radnje waikiki, nalazi se radnja sa odećom od pravog turskog pamuka. Tu ima jako lepih, autentičnih i kvalitetnih odevnih komada. Ja obično u Turskoj kupim neki par kožnih papuča jer je kvalitet njihove kože i izrade kožne obuće odličan. Ni Side me nije razočarao u tom smislu. U radnjama širom Sidea je bilo nekoliko modela baš po mom ukusu. S druge strane, fabrikom kože nisam oduševljena jer ima najmanje obuće, a najviše kožnih jakni i bundi, što ne volim da nosim. Osim toga, cene su preterano visoke, a meni cenjkanje nije u krvi... Nasuprot tome, u fabrici tekstila se mogu naći imitacije praktično svih poznatih brendova po jako povoljnim cenama. Tome već nisam odolela :).

U Sideu postoje i različite mogućnosti za večernji i noćni provod. Svaki malo luksuzniji hotel organizuje večernje predstave i animacije. Mnogi restorani imaju tradicionalnu tursku muziku uživo, pa tu bude i pesme i igre :). Ima i nekoliko dobrih beach klubova, koji organizuju žurke na plaži sa plesačicama i muzikom do zore, a obično se tu puštaju aktuelni svetski hitovi.

Letovanje u Sideu meni je bilo jedno od najopuštenijih. Druga polovina juna je idealna za letovanje u antalijskoj regiji, kao i septembar. Nije previše vruće, a prednost juna su dugi dani, dok je prednost letovanja u septembru toplija voda. Međutim, i u junu je voda bila topla i sasvim prijatna za kupanje. Side ću pamtiti i po fascinantnim zalascima sunca na plaži u zapadnom delu Sidea, kao i na ušću reke Manavgat u Sredozemno more.

Нема коментара:

Постави коментар