Translate

23. 10. 2019.

Đerdapska klisura


Najlepši deo Nacionalnog parka Đerdap čini impresivna Đerdapska klisura. To je najveća klisura u Evropi koja predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Rumunije. Rumunski naziv za Đerdap je Gvozdena kapija, a isto značenje ima i na mađarskom, bugarskom, turskom, slovačkom i nemačkom jeziku.


Kako god da je zovete i odakle god da posmatrate ovu klisuru, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Postoji nekoliko vidikovaca sa kojih se možemo diviti lepoti Đerdapske klisure, kao što su: Veliki i Mali Štrbac, Ploče, Kovilovo i Sokolovac, a mislim da je još lepše doživeti je ploveći Dunavom.

Na krstarenje Đerdapskom klisurom krenuli smo iz Tekije i plovili smo do najužeg i najdubljeg dela Dunava. Bio je prelep, topao i sunčan septembarski dan. Tada već nije bilo vreme za kupanje u reci, ali je bilo savršeno za uživanje u romantičnom Dunavu. Našu plovidbu pratili su zvuci poznatih pesama o Dunavu. Bilo je tu i drugog repertoara ali su muzičari ostali dosledni etno zvuku :).

Đerdapska klisura se izdvaja po neprocenjivom bogatstvu u vidu arheoloških nalazišta i kulturno-istorijskih spomenika, od kojih su najpoznatiji Lepenski Vir, Golubački grad, ostaci utvrđenja Diana, Trajanovog mosta i Trajanove table i skulptura Decebala.

Trajanova tabla se može videti samo sa reke. Na njoj je uklesan tekst na latinskom jeziku, koji svedoči o zaslugama cara Trajana za završetak puta za Dakiju. Impresionirala me je i ogromna stena koja je cela isklesana u liku poslednjeg kralja Dakije, Decebala. Ova kamena skulptura nalazi se na rumunskoj strani Dunava i visoka je čak 40 metara. To je najveća klesana skulptura u Evropi. Na njoj je Decebalovo oko dugo 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra!

Na oko kilometar udaljenosti od skulpture Decebala, nalazi se rumunski pravoslavni manastir Mrakonja podignut na ostacima crkve iz XV veka. Ovaj manastir su rušili Turci, a i danas njegovi ostaci leže na dnu Đerdapskog jezera.

Tokom tročasovne plovidbe, koja je bila baš lagana i natenane, osim što smo upijali prirodne lepote Đerdapske klisure i divili se istorijskim znamenitostima, uživali smo i u gastronomskim specijalitetima ovog dela Srbije. Tako sam prvi put probala vlaški paprikaš i miročki sir - bareni kravlji sir, koji se priprema samo na prostoru Đerdapa.

Нема коментара:

Постави коментар