Translate

26. 1. 2020.

Ramska tvrđava



Obale Dunava kriju brojne arheološke lokalitete i ostatke utvrđenja iz različitih perioda. Jedna od dunavskih tvrđava nalazi se u blizini Velikog Gradišta, na uzvišenju pored Dunava, u selu Ram, po kojem je i nazvana, mada se po nekim legendama njen naziv vezuje za osnivače Rima, Romula i Rema. Ono što je sigurno poznato jeste da je Ramsku tvrđavu izgradio turski sultan Bajazit II na mestu antičkih i vizantijskih ostataka.


Kada sam prvi put posetila Ramsku tvrđavu, pre trinaest godina, tu se nalazio samo ostatak centralnog utvrđenja. Sada, gotovo da nisam prepoznala ovu tvrđavu. Renovirana je po ugledu na originalno zdanje, tako da tu sada postoje zidine, branič kula i četiri manje kule. Na kulama se nalaze otvori za topove jer je Ramska tvrđava predstavljala artiljerijsko utvrđenje.

Neki tvrde da Dunav nije najširi kod Golupca, već upravo kod Ramske tvrđave. U podnožju ove tvrđave je skela gde postoji linijski prevoz između Rama i Bačke Palanke. Tu je i vikend naselje, a nedaleko od Ramske tvrđave nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Lederata.

Prošle godine je organizovana prva trka sa startom u podnožju Ramske tvrđave, pod nazivom "Maraton 1/4 Ramska tvrđava 2019", na stazi dužine 10 km. Ideja je da ovaj maraton postane tradicionalan.

Нема коментара:

Постави коментар