Translate

29. 1. 2020.

Viminacijum



Viminacijum sam prvi put posetila samo pet meseci nakon otvaranja ovog arheološkog parka. Tada su za posetioce bile otvorene samo terme. To su tipično rimske gradjevine, koje nisu bile namenjene samo za održavanje higijene i relaksaciju, već su se tu ljudi bavili i različitim društvenim aktivnostima. 

Viminacijumske terme su specifične po svojoj arhitekturi i raskoši, što se vidi po ostacima fresko-maltera i podnim mozaicima. Otkrivena su četiri bazena sa toplom vodom - tepidarijuma i jedan bazen sa hladnom vodom - frigidarijum.

Pri prvoj poseti Viminacijumu, ostali su mi u sećanju Rimljani, odnosno ekipa koja je bila obučena u rimske odore. Sada se u Viminacijumu „susret sa Rimljanima“ može doživeti samo prilikom nekih manifestacija koje se ovde održavaju, kao što su koncerti i izložbe.

Danas je za posetioce Viminacijuma otvoreno sedam objekata, pa sam prilikom ovogodišnjeg obilaska Viminacijuma imala priliku da vidim mnogo toga što nisam ranije. Osim termi, tu su Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria), Rimski amfiteatar sa arenom kapaciteta oko 7000 ljudi, Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, Mamut park, Naučno istraživački centar i muzej (Domvs Scientiarvm Viminacium), kao i Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke.

Jedan od najupečatljivijih lokaliteta u okviru Viminacijuma predstavlja praistorijsko nalazište gde je otkriven skelet mamuta. S obzirom da od dvadesetak mamuta koliko je do sada otkriveno u celom svetu, nijedan nije očuvan na licu mesta, mamut pronađen u Viminacijumu ima izuzetan značaj baš zbog svoje autentičnosti. Istraživanja su pokazala da je ovaj mamut ženka visine preko 4,5 m i dužine preko 5 m. Procenjuje se da je bila teška preko 10 tona i stara oko 60 godina.

Prijatno iznenađenje za mene je bio Domvs Scientiarvm Viminacium, koji spolja izgleda kao rimska vila rustika. Izgrađen je u dva nivoa. U gornjem nivou se nalazi arheološka postavka i skulptura Konstantina Velikog, koja dominira prostorom. U prvoj prostoriji koju smo posetili na donjem delu ovog objekta nalazi se velika maketa Viminacijuma, kao i originalne antičke freske iz grobova. U drugoj prostoriji je upečatljiv podni mozaik - Hristov monogram. Tu su izloženi rimski sarkofazi, kao i skulpture glava rimskih imperatora. Odatle se izlazi u dugačku i usku prostoriju u kojoj su smeštene brojne freske iz amfiteatra Viminacijuma i olovni sarkofazi.

Posete Viminacijumu vrše se isključivo u pratnji vodiča i organizuju se na svakih sat vremena. Lično nisam oduševljena vodičem jer devojka, koja nam je bila vodič pri poslednoj poseti, priču o svakom objektu izdeklamovala je kao napamet naučenu pesmicu. Ipak, ovom prilikom smo saznali dosta detalja o arheološkim nalazištima.

U okviru Viminacijuma nalazi se i taverna, gde smo, dok smo čekali vodiča, popili sok i kupili nekoliko suvenira. Tu se osim toplih i osvežavajućih napitaka i suvenira, prodaju knjige i edukativne igre sa motivima ovog arheološkog parka.

Нема коментара:

Постави коментар