Translate

30. 8. 2020.

Lisine


Jedan od najviših vodopada u Srbiji, poznat kao Lisine, odnosno Veliki buk nalazi se na padinama prelepe Beljanice, na oko 380 m nadmorske visine. Ovaj predeo, koji osim vodopada čini i obližnji izvor Veliko vrelo, predstavlja spomenik prirode Lisine, ustanovljen i zakonom zaštićen od 1995. godine.

Vodopad je nastao na desnoj pritoci Resave, rečici Vrelo, koja više liči na planinski potok i duž koje postoji nekoliko restorana gde se gaji pastrmka. Kako se spuštate od vodopada ka Resavi, tako opadaju i cene pastrmke i drugih specijaliteta u restoranima.

Ovaj deo istočne Srbije sam prvi put posetila pre nešto više od 11 godina kada sam bila u planinarskom pohodu na Beljanicu. Sada je malo bolje uređen prilaz vodopadu ali je priroda očuvana. 

Lepota ovog kraja leži baš u netaknutoj prirodi jer osim nekolicine restorana sa sobama gde možete prenoćiti, nema drugih objekata koji bi kvarili ovaj idilični predeo. U podnožju vodopada Lisine, nalazi se ništa manje lepa reka Resava, a nekoliko kilometara dalje je čuvena Resavska pećina. U blizini je Manastir Manasija i jedan interesantan muzej na otvorenom novijeg datuma - Park minijatura.

Нема коментара:

Постави коментар