Translate

29. 4. 2021.

Hercegovačka Gračanica

 

Nastala je po želji čuvenog pesnika Jovana Dučića, a postala je najposećeniji verski objekat u istočnoj Hercegovini. Smeštena je na brdu iznad Trebinja sa prelepim vidikovcem koji obuhvata ceo grad, Trebišnjicu i okolna brda.

Jovan Dučić je u svom testamentu izrazio želju da bude sahranjen na jednom od brda oko Trebinja u crkvi koja bi podsećala na Gračanicu, najpoznatiju zadužbinu kralja Milutina iz 1321. godine, koja se nalazi na Kosovu.

Tačno 56 godina nakon smrti Jovana Dučića, na praznik Blagovesti 1999. godine, na brdu Crkvina postavljen je i osveštan kamen temeljac za izgradnju Hercegovačke Gračanice. Naredne godine je završen ceo kompleks i na Blagovesti, Dučićevi ostaci preneti su u Hercegovačku Gračanicu.

Lokacija Hercegovačke Gračanice izabrana je na osnovu nekih navoda da je tu postojala Crkva Svetog Arhanđela Mihaila, zadužbina kralja Milutina. Hercegovačka Gračanica je za jedan nivo niža od Gračanice na Kosovu, a u njenoj unutrašnjosti takođe ima nekih različitosti. Crkva je izgrađena u vizantijskom stilu sa ikonostasom koji predstavlja kopiju ikonostasa iz manastira Hilandar na Svetoj Gori.

Sa desne strane crkve nalazi se grob Jovana Dučića sa skromnim natpisom „Jovan Dučić – pesnik“, baš kako je on želeo da piše. Osim crkve, upečatljiv je i zvonik, a u ovom kompleksu nalaze se i vladičanski dvor, amfiteatar, suvenirnica i restoran Dučićev pogled.

Нема коментара:

Постави коментар