Translate

30. 4. 2021.

Manastir Tvrdoš

 

U Trebinju i okolini nalaze se značajni kulturno-istorijski spomenici, među kojima je i mnoštvo starih verskih zdanja. Od svega što sam videla u tom delu Hercegovine na mene je najveći utisak ostavio manastir Tvrdoš. Već na ulazu u manastirsko dvorište imala sam neki poseban osećaj.

Manastirska crkva je prelepa, kao i ceo kompleks. U dvorištu ima puno zelenila i cveća, a prirodni ambijent u kojem je manastir smešten zaista je poseban.
Manastir Tvrdoš nastao je na temeljima crkve iz IV veka. Smatra se da je izgrađen u XIII veku i predstavlja najstariji aktivni manastir u Hercegovini. Tokom tursko-mletačkog rata manastir je srušen, a deo relikvija prenet je u manastir Savinu u Herceg Novom, kao i u manastir Duži, koji se nalazi nedaleko od Tvrdoša.
U manastiru Tvrdoš Sveti Vasilije Ostroški primio je monaški postrig i sveštenički čin. Danas je ovaj manastir poznat i po tome što se u njemu nalazi ruka svete kraljice Jelene Anžujske, majke kraljeva Milutina i Dragutina.
Ovaj manastir je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. U posedu manastira je i vinograd, a manastir Tvrdoš ima dugu tradiciju proizvodnje vina, koja datira čak iz XV veka. Tvrdoško crno vino jedno je od najboljih vina na ovim prostorima.


Нема коментара:

Постави коментар