Translate

31. 7. 2022.

Borsko jezero

 

Jedno od najpoznatijih i najposećenijih izletišta u Istočnoj Srbiji, posebno tokom letnjih meseci je Borsko jezero. Ovo veštačko jezero nastalo je krajem pedesetih godina prošlog veka za potrebe industrijskih pogona Rudarsko-topioničarskog basena u Boru. Međutim, zbog izuzetnog prirodnog potencijala pre svega listopadnih i četinarskih šuma koje ga okružuju, ovo jezero je postalo omiljeno izletište najpre za meštane Bora i okoline, a kasnije i za posetioce iz drugih delova Srbije, kao i Bugarske i Rumunije.
Voda u jezeru je bistra i prijatna za kupanje tokom leta iako se jezero nalazi na gotovo planinskoj nadmorskoj visini (438 m). Postoji nekoliko plaža u okolini kafića i kampa, ali je na drugim, skrivenijim delovima jezera još lepše za kupanje i uživanje na obali bilo u sunčanju ili u hladovini koje ima u izobilju.

Borsko jezero ima vrlo razuđenu obalu i interesantan oblik, pa je pravi doživljaj obići ga sa svih strana. Na obali i u blizini nje nalazi se nekoliko hotela, prodavnica, restorana, kafića i vikend naselja.

Osim turističkog značaja, Borsko jezero je jedna od omiljenih destinacija sportskih ribolovaca koji se tu okupljaju tokom cele godine. 
 

Нема коментара:

Постави коментар