Translate

31. 8. 2022.

Krupajsko vrelo

 


Jedna od najlepših i najinteresantnijih atrakcija homoljskog kraja smeštena je u podnožju Beljanice. To je čuveno Krupajsko vrelo, koje je naziv dobilo po Krupajskoj reci.

Krupajsko vrelo sam prvi put posetila pre 13 godina na jednoj planinarskoj turi, da bih mu se nedavno vratila. Mislim da do "doba korone" ova prirodna lepota većini naših ljudi nije ni bila poznata ali je pandemija uticala da Krupajsko vrelo, kao i druga prirodna blaga Srbije, postanu sve posećeniji.

Krupajsko vrelo je dokaz da tirkizna boja nije samo privilegija bližih nam i dalekih morskih destinacija već se čista egzotika može pronaći i u sred Srbije.

Tu se formira jezero dugačko 40 m, a široko 17 m, čije podzemlje, po rečima ronilaca koji su ga istraživali do čak 123 m dubine, krije čitav lavirint podzemnih krakova.

Da bi doživljaj bio potpun, u restoranu sa prenoćištem, odmah uz Krupajsko vrelo, može se probati pastrmka, koju čak i gosti mogu uloviti po svojoj želji, a tu su i drugi homoljski specijaliteti, poput sira, kajmaka i sl.

 



Нема коментара:

Постави коментар